Студенти и дами от Сороптимист споделиха хляб с деца от социални центрове

Русе Лайф

16-10-2017, 13:24

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 50 хляба в изложба от в международен проект

Събитието беше част от европейската инициатива „Седмица на хляба“

Хлябът свързва нашите спомени и нашите мечти бе мотото, което събра дамите от клуб „Сороптимист Интернешънъл – Русе“, студентите от професионален клуб „Млад социален педагог“ към Русенския университет и децата от Центъра за работа с деца от улицата и Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания на БЧК. В края на миналата седмица всички заедно месиха хляб и говориха за силата на тази българска традиция. Събитието беше част от европейската инициатива „Седмица на хляба, 7-16 октомври“ по Проект „Хлябът свързва“ на Европейската асоциация ДАНЕТ и бе организирано от членовете на клуб „Сороптимист Интернешънъл – Русе“.

В началото най-малките рисуваха с пръсти върху брашно и разказаха своите спомени, свързани с хляба, както и мечтите си за едно бъдеще, изпълнено с обич, слънце и цветя. Дамите от „Сороптимист“ помогнаха в замесването на обща питка, която събра много положителна енергия от ръцете на участниците, на възраст от 7 до 60 години. Преди изпичането на питката всички се включиха в наричането – древна българска традиция – и предадоха на хляба своите желания.

Студентите от специалност „Социална педагогика“ на Русенския университет, които провеждат своята практика в двата центъра, с интерес се запознаха с метода за правене на хляб като средство за социално общуване, разработен от Надежда Савова  и прилаган в световен мащаб от Мрежата Хлебни къщи.

Участниците в събитието си обещаха още подобни срещи, от които всеки научава по нещо и най-важното – усеща топлината на човешкото общуване. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"