Откриха Националните дни за учене през целия живот

Мисия

05-10-2017, 10:17

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три училища в град Русе се сдобиха с нови къщички – библиотеки

Поздравление отправи зам.-кметът Карапчански

 

 

       Вчера, в Доходно здание, се проведе концерт-спектакъл по случай откриването на Националните дни за учене през целия живот. На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, народният представител Бюрхан Абазов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, областният управител на Община Габрово Невена Петкова, зам.- областният управител на Община Русе Валентин Колев, зам.- областният управител на Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, ръководителят на проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“ Валентина Дейкова, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, координатори по програмата, участници и гости на събитието.

       Старт на събитието даде  Таня Михайлова. Д-р Карапчански приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес  на Дейкова от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. „Една от основните цели, които сме си поставили, е Русе да се утвърди като град на знанието и неслучайно Община Русе подкрепя инициативи на училищата, на училищните настоятелства, на Русенския университет, както и в неформалното образование. В този смисъл, се радваме, че Русе е домакин на това събитие и пожелаваме успех на всички участници. На добър час!“, пожела д-р Карапчански. Зам.-кметът на Община Русе имаше и възможността да награди номинираните за годишните награди в категориите „Учещ регион“ и „Личен принос“.

В програмата на Национални дни за учене през целия живот са включени различни събития като: изложение на институциите за образование и обучение на възрастни, атрактивно представяне на придобитите умения от възрастни обучаеми по различни професии, годишни награди за принос, национален форум за обсъждане на напредъка в сектора и формулиране на решения за подобряване на състоянието му, информационен ден за популяризиране на Eлектронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE) и др.

Дните се организират в рамките на проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+“.

Инициативата е част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов