Нощта на учените завладя Русе

Мисия

30-09-2017, 13:58

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Крос-поход „РУСЕНСКО ПОЛОМИЕ“

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани

В Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ се състоя официалното откриване на „Нощ на учените – гр. Русе 2017“. Инж. Никола Кибритев, директор на дирекция „Европейско събитие“ поздрави организаторите и присъстващите деца от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. На събитието присъстваха още Милен Добрев – изпълнителен директор на Русенска търговско-индустриална камара, Велизара Пенчева - ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. Христо Белоев – председател на ОбС РУсе, проф. Ана Пройкова – заместник-председател на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към Европейската комисия, както родители и деца.

Д-р Кибритев добави, че на град Русе му приляга да бъде част от Европейската нощ на учените и в тази връзка подобни събития допълват визията за развитие на Русе като град на знанията и иновациите в контекста на Стратегията за интелигентна специализация. Накрая пожела успех и вдъхновение на всички участниците.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в повече от 300 града в цяла Европа и е инициатива на Европейската комисия. Събитието и тази година се координира от консорциум от организации, като координатор на програмата на местно ниво в Русе е Русенска търговско-индустриална камара.

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани граждани и цели да разкаже за научните постижения на достъпен език и да демонстрира ползите от научната дейност.

Разнообразните събития са разпределени на различни места – Русенски университет „Ангел Кънчев“, градинката на пл. „Александър Батенберг“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Регионалния исторически музей. В програмата са включени над 20 събития - изложения, дискусии, лекции, презентации, демонстрации и игри.

Целта на събитието е да представи пред широката публика учените като отговорни членове на обществото, едновременно новаторски настроени и разбираеми, хора с необикновени и вълнуващи задължения. Илюстрират  се научните постижения, променящи всекидневния живот и да се улеснят контактите между различни социални групи и споделянето на техните визи за бъдещето.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)