Росен Върбанов спечели шахматния турнир „БЕНОНИ“

Спорт

30-09-2017, 09:00

Снимка:

Кметство Басарбово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диляна Иванова се представи отлично на Световното първенство по шахмат за деца

Състезанието се проведе в читалището в Басарбово в 7 кръга по швейцарската система

Традиционният шахматен турнир „“БЕНОНИ се проведе в читалището на кметство Басарбово. Това беше юбилейния 10 турнир. Първият турнир се проведе в далечната 2008 г. на 21.12. Турнирът е любителски и се организира от Боян Богомилов, създал един от най-големите овощни разсадници BB Garden през 2011 г., около г. Русе. Началото на идеята за създаването му започна като играехме шах на кооперативен пазар Русе през свободното си време, когато няма клиенти. Така с течение на времето всички шахматисти станахме приятели и една малка общност, обичаща играта шах. Хрумна ми да организираме състезание помежду си и резултатът беше невероятен. Всички участници се запалиха и заявиха желание да го провеждаме всяка година. Така се зароди и разви идеята за турнира – да се съберем, да играем любимата игра да се забавляваме и да помогнем за развитието на този спорт. Разликата от първия турнир и юбилейния е голяма. Забавлението за всички участници и публика бе много голямо, затова говорят усмивките на всички участници и публиката (малчуганите които проявиха любопитство и ни посетиха). С всеки изминал турнир се подобряваше организацията и интереса на участниците нарастваше. Последните 3 турнира поканихме и участваха децата от шахматния клуб Дунав 1931.Състезанието се проведе в библиотеката на читалището  в 7 кръга по швейцарската система. След 4 кръг се направи почивка, в която имаше организиран обяд от Богомилов в местния бар Елада. Официални гости на турнира бяха Злати Гунев (майстор на спорта), който не успя да присъства и Петко Атанасов (международен майстор на спорта), както и първия треньор на световния шампион Веселин Топалов. Пламен Митев, който е републикански съдия, както и в управителния съвет на шах клуб Дунав 1931, бе авторитетния арбитър, който съблюдава правилата на играта. Турнира откри кмета на селото Николай Колев. Бяха изработени два плаката. На единия бе представена историята на турнира като бяха показани 9 снимки на победителите от проведените състезания през изминалите години. На втория бяха показани състезателите които имат най – много призови места. Това бяха:

 

1. Валентин Цветков – 4 шампионски купи

2. Милен Райчев – 2 шампионски купи

3. Цвятко попов – 1 шампионски купи

4. Росен Димитров – 1 шампионски купи

 

На тези 4 състезатели организатора бе осигурил грамота за отлично представяне, снимка на която беше написано името на състезателя и призовите места които са извоювали плюс една стилна фигура.

Участваха 22 състезатели на различна възраст от 12 г. до 80 г. (7 участника от Басарбово, един от Ряхово и 14 от Русе). Турнирът беше много оспорван, имаше адреналин и желание за победа от всички участници но накрая победител с 6,5 точки от 7 възможни стана Росен Върбанов. Крайно класиране:

 

1. Росен Върбанов – 6,5 т.

2. Тефик Байтар – 5 т.

3. Росен Димитров – 5 т.

4. Валентин Цветков – 5 т.

 

Въпреки равния брой точки на втория, третия и четвъртия състезател системата определя подреждането, в зависимост от дадените показатели. Победителите бяха наградени от кмета Николай Колев. Богомилов бе осигурил красива купа за шампиона, медали за първите трима и грамоти, както и скромна парична награда.

 

В турнира се включиха и две много талантливи деца от клуб "Дунав 1931"-  Данаил Донков – 3,5 т. и Станислав Ботев – 3 т. За децата организатора бе осигурил грамота, голям шоколад, торта и ваучер – 20 лв. за книга от книжарница Сиела. Интерес към тортата се прояви и от децата играещи пред читалището, като се включиха в нейното изяждане.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов