Българо-румънска земеделска работна група заседава в с. Екзарх Йосиф

Новините

02-09-2017, 15:11

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите от ГЕРБ поздравиха село Екзарх Йосиф за Празника на ябълката

За принос в трансграничната земеделска група, Свилен Иванов връчи значка на Илия Данев, кмет на село Екзарх Йосиф

Нетрадиционно беше днес поредното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в с. Екзарх Йосиф, община Борово. Откри го заместник- областният управител Свилен Иванов, и ръководи го заместник- председателят на Окръжен съвет Гюргево и председател на ротационен принцип на групата Лучиан Корозел. За добро управление и принос в работата на трансграничната земеделска група, Иванов връчи значка и удостоверение на Илия Данев, кмет на село Екзарх Йосиф и домакин на събитието.

Данев изказа благодарност, че точно тук и в Деня на ябълката се провежда заседание на земеделската група. Той подчерта, че това ще обогати трансгранична дейност на селото  и припомни , че вече са побратимени с Гюргевската община Скиту. С гордост сподели, че единствено тук се провежда Празник на ябълката, на който се представят повече от 26 произвеждани сорта ябълки. Общата площ с ябълкови масиви в област Русе е 107,67 хектара.

Резултати и постижения отчетоха от Съюза на дунавските овощари, който от 2014 г. до сега е обединил 351 производители от областите Русе, Силистра, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас с обща площ близо две хиляди хектара. Доминиращи сортове ябълки са Флорина, Грени Смит, Мелроуз и Бел Голдън.

Председателят на заседанието Корозел отбеляза, че запазването на наследството от овощни градини, поддържането и повишаването на биологичната стойност и производствения им потенциал, защитата на околната среда, водите, почвите и опазването на екосистемите и биоразнообразието „принадлежат” на производителите, а местните власти трябва да ги подкрепят. Между належащите мерки за съживяване на селското стопанство, могат да бъдат посочени: групиране на дребните фермери в сдружения, намиране на решения за поливната система, насърчаване на информационни кампании и обучение на малките земеделски производители в съответствие с новите реалности. Технологиите за създаване и поддържане на насажденията  могат да се финансират както чрез европейски фондове, така и чрез държавните субсидии, които да трансформират овощните градини от източник за прехрана в източник на съществени приходи за местната общност.

Добре организираната празнична програма, атрактивното представяне на местни сортове ябълки, увлекателните разнообразни тематични състезания, оживената дискусия по време на заседанието утвърдиха впечатлението, че празникът е уникален и значим както за съхранение и развитие на местните традиции в ябълкопроизводството, така и за стимулиране производството на екологично чисти и качествени плодове.

Двете делегации се включиха в празника. Свилен Иванов поздрави жителите и гостите на Екзарх Йосиф и пожела тази инициатива да се обогатява и популяризира.

Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов