Депутатите от ГЕРБ поздравиха село Екзарх Йосиф за Празника на ябълката

Новините

02-09-2017, 14:40

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

И румънци се включват в Празника на ябълката

Нунев: Възродихте една традиция, която е израз на съхранение положителните неща в националната ни идентичност, като извечен корен на рода

Народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков поздравиха жителите на село Екзарх Йосиф  по повод Десетия празник на ябълката. 

„Ябълката е царицата на плодовете, а известна поговорка гласи: “Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи”. Благодарение на Вашето трудолюбие и знанието на Ваши съграждани като почетния гражданин на Русе проф. Атанас Митков – бивш ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, овощарството в това красиво село на Община Борово се възражда бързо“, каза в приветственото си слово Пламен Нунев. 

Скъсяването на дистанцията между овощарството у нас и в напредналите страни е въпрос на ефективното включване и използване на вашия потенциал. Земеделието трябва да доведе до подобряване качеството на живота на хората на село, добави той. 

„Възродихте една традиция, която е израз на съхранение положителните неща в националната ни идентичност, като извечен корен на рода, основа на неговата жизненост и дълголетие, гаранция за не безлично, а видимо престижно присъствие в европейската общност. Нека привнесем към този пъстър конгломерат от държави с различна националност – Европейския съюз, намерил израз в село Екзарх Йосиф, своето богатство, за да го направим по-съдържателен“, подчерта  Нунев. 

Благодарение усилията на правителството и инициативността на хиляди българи земеделието е конкурентоспособно, базирано на знанието. Това е стратегическата задача на общността, осъзнала, че икономическият растеж на Родината в най-висока степен зависи от труда на всички граждани на България. 

По време на единственото в България подобно събитие бяха представени на специален щанд 26 сорта ябълки. Наред с това бяха изложени редица продукти, които се получават при използването на ябълки - от сок през сапун, шампоан, кроасани и пр. 

Показани бяха в рамките на кулинарна изложба в центъра на селото различни щрудели, баници, кексове с различни сортове ябълки - "Чадел", "Мелроуз", "Флорина", "Шарден", "Джонаголд", "Муцу", "Златна превъзходна", "Червена превъзходна", "Айдъред", "Фуджи" и пр.
Над 30 местни производители имат вече ябълкови градини с площ над 1 декар. Броят им с всяка една година се увеличава, заяви пред стотиците жители и гости кметът на населеното място Илия Данев. Близо 1000 декара ябълкови насаждения има в землището на населеното място.
Събитието бе уважено още от директора на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, зам. - областния управител Свилен Иванов, председателя на Общински съвет - Борово Пламен Симеонов, общински съветници, кмета на Община Борово Валентин Панайотов, ръководители на териториални структури на държавната администрация и гости. Делегация от Румъния, водена от зам. – председателя на Окръжен съвет – Гюргево също посети селото. Всички те поднесоха своите поздравления на присъстващото множество.

С фолклорни песни и танци на местни самодейни групи, както и с такива, илюстриращи ползата от консумацията на ябълки празникът продължи пред читалището над 5 часа. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певецът Сунай Чалъков, местни самодейци.

 


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"