Заместник-кметът Иван Григоров се срещна с 23-ма доброволци по програма "Еразъм+"

Дунав

20-06-2017, 16:19

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Споразумение сключиха Русенският университет и Рено – Румъния

Те са от 5 чуждестранни организации от Италия, Испания, Гърция и Португалия

       Днес, в Заседателната зала на Община Русе, заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров проведе среща с доброволци по международен доброволчески проект „Духът на карнавала“, който се реализира от Сдружение „Вдъхновение“ с подкрепата на Младежки дом, финансиран от програма „Еразъм +“.  На събитието присъстваха също директорът на ОП „Русе Арт“ Мариан Савов, директорът на Общински младежки дом Красимира Николаева и ръководителят на клуб „Младежки парламент“ към Общински младежки дом Теодора Траянова.

       Двадесет и тримата доброволци са от 5 чуждестранни организации от Италия, Испания, Гърция и Португалия. Те са на посещение в Русе от 1 до 30 юни от Европейската доброволческа служба, която е дейност по програмата „Еразъм+“ и дава възможност на хора от 17 до 30-годишна възраст да прекарат от две седмици до максимум една година в страна различна от родната, като правят нещо полезно за местното общество.  Визитата им е обвързана с участие и подпомагане на културните събития в Русенския карнавал. Тъй като 23-мата доброволци са участвали в дейности по организацията на фестивали в родните им страни, в рамките на 30 дни те имат възможност да се включат в дейностите по планиране, реализиране и оценка на Русенския карнавал.  По време на срещата участниците обсъдиха разнообразни теми, свързани с културните събития в града, спорта, забележителностите и всички единодушно заключиха, че усилията са били възнаграждаващи. Доброволците от Испания живеят в Тенерифе и разказаха за техния карнавал, който е един от най-големите в Европа и се провежда в рамките на три седмици, португалците пък се похвалиха с най-пищния карнавал в Европа. Всички обаче заедно ще се включат в русенския карнавал в събота, където ще бъдат облечени с атрактивни костюми и ще забавляват гостите на града. Младежите споделиха със заместник-кмета, че са очаровани от красивите сгради на Русе, хората и площадите. Всички те споделиха, че ще се разделят трудно с града и хората, които са срещнали тук. Г-н Григоров от своя страна благодари на младежите за милите думи и им обясни, че Русе е градът на първите неща в България, носещ европейския дух и култура.

До момента, доброволците са участвали в разнообразни дейности, посещавали са русенски училища, сред които и СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Васил Левски“, ПАГ „Гео Милев“, СУ „Любен Каравелов“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и др., където са представяли презентации с информация как празнуват Карнавала в техните страни. Младежите изучават и български език, като уроците се провеждат в Младежки дом Русе, който партнира на Сдружението с материален и човешки ресурс.

От сряда до събота включително, в часовете от 11 до 13 ч. и от 17 до 19ч., на площад „Свобода“ и пред Доходното здание, младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Също така предстоят и много интересни уъркшопи, организирани от доброволците за жителите и гостите на града. Инициативата е част от проекта, като целта е да популяризират сред максимален брой хора, предстоящия в събота Карнавал.

В края на срещата, г-н Григоров пожела на участниците да продължават да изпълняват доброволческата си мисия и да бъдат все така всеотдайни и упорити пред предизвикателствата на ежедневието.

Проектът е администриран от Център за развитие на човешките ресурси и се финансира по европейската програма за образование, обучение, младежи и спорт „Еразъм+“.

                                    



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов