Споразумение сключиха Русенският университет и Рено – Румъния

Дунав

20-06-2017, 16:02

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В центъра на Русе ще е нарушено водоподаването утре

За работа по програмата на Рено

На 19 юни Рено-Румъния и Русенският университет сключиха споразумение за работа по програмата на компанията, наречена AUTOLAB. Ливиу Попеску – ръководител на изследователския център на Рено-Румъния представи дейността му и изграденото сътрудничество с румънски висши училища пред председателя на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, зам.-ректора по научноизследователската работа - проф. д-р Диана Антонова и декана на Транспортния факултет – проф. д-р Васко Добрев.

Основна цел на инициативата е Рено да подпомага обучението по автомобилна техника, като се дава възможност на преподаватели, студенти и докторанти да работят, да правят изследвания и да реализират идеите си върху реални автомобили. По тази програма Рено-Румъния е предоставила на висши училища в северната ни съседка автомобили, върху които са реализирани различни подобрения.

Русенският университет ще получи лек автомобил Дачия, върху който студенти от Транспортния, Аграрно-индустриалния и факултета по електротехника, електроника и автоматика могат да правят свои проекти и изследвания.

Предварителните идеи за студентски дейности включват: нов дизайн на елементи от конструкцията на автомобила; изследване на вредните емисии при използване на алтернативни горива; изследване на разхода на гориво и динамичните показатели; подготовка на автомобила за изследване на сензори и изпълнителни механизми от електронните системи за управление на автомобила.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов