РТИК направи първо тестване на ЕSII обучение и профил

Подчертана бе практичността и лесната употреба на предоставените инструменти и потенциала им

Онлайн обучителна платформа и професионален профил на експерт по инкубиране на социални иновации бяха представени за първи път  от екипа на Русенска-търговско индустриална камара.

Разработени съвместно с партньорите ни от Eurocrea Merchant, University of Greenwich, WestBIC, Make a Cube³, FONDO FORMACION EUSKADI и SISTEMI FORMATIVI CONFINDUSTRIA те целят да подпомогнат процеса по разработване и гарантиране устойчивостта на социално значими проекти.

Стъпвайки на разбирането за спираловидното развитие на социалните иновации, профилът описва необходимият набор от знания, умения и компетенции за оказване на ефективна подкрепа от етапа на идентифициране на проблема до разпространението на успешния модел извън рамките на конкретната организация. Той предвижда задълбочено обучение в рамките на 1200 часа за придобиване на специализирани познания за предоставяне на креативни решения и упражняване на контрол в работата. При подготовката на профила бе използвана Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ЕCVET) за правилното формулиране и гарантиране качеството на обучителните резултати. Обучителната платформа  предоставя материали и ресурси върху част от обособените компетенции от ECVET профила. Разделена е в 6 модула – 5 от които покриват различните етапи на развитие на социалните иновации, а последният цели да улесни консултантския процес. Всеки модул е изграден от няколко раздела, в които са поместени обяснителни видеа, текстове, шаблони на инструменти за анализ и планиране, практически задачи и линкове към допълнителна литература. По време на тестването профилът и обучителната платформа бяха оценени високо от присъстващите представители на обучителни и подкрепящи бизнеса организации. Подчертана бе практичността и лесната употреба на предоставените инструменти и потенциала им да бъдат адаптирани към по-ниски възрастови групи.  

Обучителната платформа и ECVET профила са разработени в рамките на проект ESII съфинансиран от Европейската комисия в рамките на Програма ЕРАЗЪМ+, КА2 стратегически партньорства в областта на професионалното образование и обучение.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)