Пенсионерският клуб „Янтра“ в Новград чукна пет години

Молбите за членство не спират да постъпват

Читалищният салон в Новград се оказа малък, за да побере желаещите да присъстват на тържеството за петата годишнина от създаването на пенсионерския клуб „Янтра“. За да споделят празничното настроение на хората с побелели коси, дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, кметът на селото Диана Копчева, председатели на пенсионерски клубове от близки и далечни населени места. Специален поздравителен адрес до юбилярите изпрати депутатът Светлана Ангелова. „Дейността на вашия клуб е ярко доказателство за това, че всеки може да бъде полезен на себе си и обществото, дори и след края на трудовата си дейност“, се казва в поздравлението на народната представителка.

Пенсионерският клуб се превърна във втори дом за възрастните хора от селото. „Преди пет години поставихме началото с двадесетина ентусиасти, сега сме повече от 60 души. А молбите за членство не спират да постъпват“, не без гордост сподели основателката и председателка на клуба Димка Танева. Завидна е активността на всички членове на клуба, заедно действат като едно голямо семейство. Просто решават и го вършат – бързо и качествено. Думи като невъзможно, пречки, проблеми изобщо не съществуват в речника на хората от третата възраст. С началната финансова подкрепа от Община Ценово и немалко доброволен труд помещенията в клуба на пенсионера се превърнаха в приказен дом. Пенсионерите започнаха с голямо желание да се събират и да осмислят делниците си. Така се роди идеята и за театралната трупа. Повече от двадесет години в селото не беше гостувала театрална постановка. Сега за всеки празник се представят премиерни спектакли, които печелят почитатели в много кътчета на родината. Хората от третата възраст се върнаха назад в спомените си и възстановиха с пълни подробности автентични народни обичаи, характерни за района, като ги завещаха на по-младите поколения. Изпълненията на групата за стари градски песни неведнъж  са изпращани на бис с бурни аплодисменти и са вдигали на крака публиката в препълнените салони. И на рождения си ден певиците показаха таланта си. Високият емоционален градус не спадна дори и за минута, поддържан с много народни песни и танци, забавни и хумористични истории. Специален поздрав за юбилярите поднесе и фолклорна група „Здравец“. Танцът „Що е България“, изпълнен от Деси и Тони Тодорови – майка и дъщеря, покори публиката в залата.  

„Силно съм впечатлен от активната дейност на вашата организация. Убеден съм, че и занапред ще участвате в обществения живот не само на вашето родно място, но и на община Ценово, ще бъдете полезни за себе си, за семействата си, за местната общност“, с тези думи кметът д-р Петров се обърна към членовете на пенсионерския клуб. Той подари за рождения ден на клуба еднодневна екскурзия из България.

Председателят на местния парламент Галина Георгиева връчи икона на клуба и сподели „Пожелавам ви да добавите много пъти по пет години към този празник, никога да не губите вкуса към живота и нека да ви има още много години. Бъдете живи и здрави, а жизнерадостта и вдъхновението никога да не ви напускат“.

Показателен е примерът, че  Ради Иванов се завърна след години в родното си село и няма намерение да го напусне. Целия си съзнателен живот той е прекарал в Пловдив. След пенсионирането си решил да навести бащината къща. Когато се приобщил към пенсионерския клуб, бил впечатлен от неговата активна дейност. След като размислил, твърдо решил да замени Града под тепетата  с дунавския бряг на Новград.  Бай Ради е сигурен, че няма да е единственият, който ще заживее в селото и съвсем скоро ще има последователи.

И за да се спази традицията, рождениците духнаха свещичките върху огромна торта с краткото, но искрено пожелание да са живи и здрави и да се събират по-често за радостни поводи, колкото се може по-дълго. Въпреки годините и побелелите коси членовете на „Янтра“ с часове завладяха дансинга на местния ресторант с кръшните хора и танци и показаха, че пламъчето на младежкия дух все още гори с пълна сила. „Нека всички по-млади от нас, да доживеят до достойни старини“, е пожеланието на членовете от „Янтра“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов