Саби на воеводи показва Русенският музей във Велико Търново

Новините

04-06-2017, 13:42

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

УМБАЛ "МЕДИКА - РУСЕ" посреща бъдещи родители

Те са част от новооткритата изложба „Сабите на воеводите“

Два експоната от фонда на Регионален исторически музей – Русе- оръжията на Стефан Караджа и на Георги С. Раковски са показани в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново. Те са част от новооткритата изложба „Сабите на воеводите“.

 

Револверната сабя на Стефан Караджа постъпва в русенския музей през 1988 г. и е предоставена от собственика й – жител на Силистра. Произведена е в Белгия от фирмата „Хенри Гусенс и синове“. Револверът е тип „Лефоше“. На оръжието има фабричен номер 346. Сабя със следващ пореден номер се съхранява в музея във Варна и е била притежание на Хаджи Димитър.

 

Другият експонат, показан във Велико Търново, е оръжието на Георги С. Раковски. Сабята е във фонда на русенския музей от 1967 г. На нея има гравиран със злато надпис на два реда „Сава С. Раковски 1 май 1854 год.“. Дължината й е 96,5 см., а дръжката липсва. Оръжието е намерено в стара къща в с. Ново село, Русенско.

 

Изложбата “Сабите на воеводите“ на Регионален исторически музей – Велико Търново представя 44 хладни оръжия от фондовете на 18 музея.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май