Светлана Ангелова: Заплата и 50 % от майчинството за върналите се на работа 6 месеца след раждане

Новините

22-05-2017, 15:29

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев и Светлана Ангелова наградиха победителите в турнира „Младост“

От 1 юли се предвижда увеличаване на минималната пенсия – от 165 на 180 лева

Майките, които се върнат на работа след 135-ия ден от раждането на детето до навършването на еда година ще получават заплата и 50 % от парите за майчинство през първата година. Работодателят ще изплаща работната заплата, а НОИ ще поеме парите за мейчинство, каза по време на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова – зам. – председател на комисията по труда и социалната политика и член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. От 1 юни тази година влиза в сила тази промяна в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, приета в края на миналата година, отбеляза тя.

Заедно с колегите си Пламен Нунев и д-р Андриан Райков г-жа Ангелова представи приоритетите за следващите 4 години в нормотворчеството. Доходите, пазарът на труда, социалното включване, пенсионната система и подкрепа на децата и семействата са сред акцентите в предстоящите законодателни инициативи.

От 1 юли се предвижда увеличаване на минималната пенсия – от 165 на 180 лева. 462 000 българи получават минимална пенсия, добави тя. Повишаването и приравняването на минималната пенсия на 180 лева ще се отрази на общо 547 000 пенсионери. От 1 октомври ще се повиши и приравни минималната пенсия на 200 лева, като това ще се отрази на 800 000 пенсионери, коментира Светлана Ангелова.

Реформата в експертизата на нетрудоспособността е сред приоритетите на правителството, добави тя.

Като член на временната комисия, разглеждаща случаите за неизплатени трудови възнаграждения у нас, Светлана Ангелова се спря на дейността и досега.

Целта на комисията да събере, обобщи и анализира случаите за дължими, но неизплатени заплати от страна на недобросъвестни работодатели. Проведени са 3 заседания ,като вече са изслушани представители на държавни институции с отношение към темата – от НАП, НОИ, ГИТ, националния омбудсман, национално представените организации на работодателите и синдикатите. Проблемът с неизплатените заплати не е от вчера, коментира депутатът. От няколко седмици обаче той е във фокуса на общественото и парламентарно внимание, отбеляза  тя. През 2009 – 2011 година е бумът на неизплатени заплати – началото на кризата. По данни на Главната инспекция по труда, над 5000 работодатели са бавили или неизплатили възнаграждения на обща сума 322 млн. лева.

Неизплащането на заплатите е социален проблем, който лишава работници и служители от средства за физическо оцеляване. Затова през 2012 година е въведен специализиран софтуер в ГИТ за проследяване неплащането на трудови възнаграждения. Предприети са законодателни мерки – промени в Кодекса на труда и др., които осигуряват по – гояма защита на работници и служители при дълго забавяне на заплати, както и рестрикции за некоректни работодатели. Тези промени се оказаха положителни, но недостатъчни, даде своята оценка Светлана Ангелова.

В резултат са намалели случаите на неизплатени заплати от недобросъвестни работодатели. Въпреки това депутатите са се обединили около търсенето на комплексен подход. В рамките на 2 месеца ще се подготви доклад на база предоставените данни, като след това ще се предложат законодателни мерки за преодоляване на проблема. Те ще обхванат Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за гарантиране вземанията н аработниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. В тази връзка ще се търси приемственост им от всички – работодателски организации, синдикати и пр.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов