Обявяват четвъртото издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“

Снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер

Общинско предприятие „Русе арт“, „Клуб на дейците на културата“ и звено „Туризъм“, в партньорство с Дружеството на журналистите - Русе към Съюза на българските журналисти обявяват четвъртото издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“.

Право на участие в конкурса имат професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. Тази година конкурсът отново ще се проведе в две направления – художествена фотография и репортажна фотография, като авторът сам определя направлението. Желаещите да премерят творческите си умения трябва да изпратят до 5 снимки (минимум 2000 пиксела по дългата страна) от 15 май до 30 септември 2017 г. на електронен адрес foto_kdk@abv.bg.

Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер.  Допустимите корекции са: crop, levels, color balance, sharpen, unsharp maskc.  Творбите трябва да имат заглавия и да са придружени от визитка на автора ( не повече от 15 компютърни реда), в която задължително да е посочен телефон за връзка.

Авторските права на участващите творби се предоставят на организаторите. Снимките остават във фонда на конкурса и ще се използват с некомерсиална цел за популяризиране на Русе.

Журито ще се председателства от известния актьор и фотограф Симеон Лютаков, който е един от посланиците на родния си град Русе. Журито ще направи предварителна селекция на творбите и от номинираните ще определи първа, втора и трета награди.  То ще следи за оригиналния поглед към темата и за качеството на снимките.  Всички номинирани фотоси ще бъдат качени на сайта на фондация „Русе – град на свободния дух“  на 16 октомври 2017 г.  От 16 до 31 октомври ще е възможно онлайн гласуване за награда на публиката. Ще я получи снимката, която събере най-много гласове.

На 6 ноември ще бъде открита изложба с номинираните творби и тогава ще бъдат официално обявени наградите.  Наградният фонд в направление „Художествена фотография“ е 1500 лева. Победителят в конкурса ще получи шанса да се представи пред русенската публика със самостоятелна изложба в Доходното здание. Наградата в направление „Репортажна фотография“ ще се присъди от Дружество на журналистите в Русе към Съюза на българските журналисти.

Организаторите предвиждат и допълнителни награди.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов