Успешна 2016 година отчитат читалищата от Община Русе

Мисия

13-05-2017, 11:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Колоездачи от Русенския университет поеха по пътя на българското опълчение

Работят 23 читалища, 10 в Русе и 13 в селата на общината

Общинските съветници в Русе ще се запознаят с отчетите за дейността на народните читалища в Община Русе през 2016 г., изготвени и внесени за разглеждане от председателите на читалищните настоятелства.

 

На територията на Община Русе, в рамките на държавното финансиране, функционират 23 читалища – 10 на територията на гр. Русе и прилежащите квартали и 13 в останалите селища на Русенската община. Депозираните от читалищните ръководства отчети съдържат пълна информация за читалищната дейност на територията на Община Русе през 2016 г. Същата може да се обобщи в няколко определящи за развитието на русенските читалища направления:

 

1) Програми и проекти, свързани с честване на национални и местни календарни празници, годишнини, исторически дати, културни събития, фестивали и други публични прояви в седалището. Общо 639 е броят на събитията, които читалищата са реализирали през 2016 за местната общност. С особена активност се отличават читалищата в Ново село, Червена вода, Николово, Хотанца, Просена, Сандрово, Тетово и русенските читалища „Ангел Кънчев“, „Хр. Ботев“, „В. Левски“, „Анжела Чакърян“.

Със съществен принос за обогатяване културния афиш на региона са и читалищата, които развиват мащабни културни инициативи от национален формат като националните фолклорни фестивали „Сцена под липите“ и „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“ на НЧ „Пробуда“ в с. Николово и Фолклорния фестивал „Сандрово пее и танцува“ на НЧ „В. Левски“ в с. Сандрово, които със своята атрактивност и качество привличат любители и почитатели на изкуствата и традиционната култура от региона и страната.

2) Поддържане и разширяване на библиотечния фонд. Налична е ускорено развиваща се тенденция за чувствително нарастване на библиотечния фонд на читалищата. За отчетния период библиотечният фонд е нараснал с 3113 библиотечни единици спрямо 2015 година, като броят на новозакупените книги е 1 477, а броят на дарените 2 775. Особено успешни в кампанията за увеличаване на библиотечните фондове са читалищата в Тетово, Ново село, кв. Средна кула, Бъзън, Червена вода, Мартен и русенските читалища „А. Кънчев“, „Зора“, „З. Стоянов“, „Гоце Делчев“. Анализът показва и силно и устойчиво нарастване на читателските посещения с 42452 в сравнение с 2015.

3) Библиотечни услуги и развитие на читалищните библиотеки като съвременни информационни и интернет центрове. Осем от читалищата в Община Русе (НЧ „Просвета 1928” в гр. Мартен, НЧ „Захари Стоянов 1937” в гр. Русе, НЧ „Пробуда 1901” в с. Николово, НЧ „Пробуда 1907” в с. Тетово, НЧ „Надежда 1908” в с. Ново село, НЧ „Тома Кърджиев 1873” в с. Червена вода, НЧ „Георги Бенковски 1937” в гр. Русе и НЧ „Просвета 1927” в с. Семерджиево) работят по Програма „Глобални библиотеки”. Наличието на придобит в рамките на програмата значителен технологичен ресурс – компютри, софтуер и периферни устройства, предостави възможност на читалищата да развиват интензивно и през 2016 г. своите публични дейности – безплатни курсове и клубове по компютърна грамотност за различни възрастови и социални групи и за изграждане на отворени интернет центрове.

4) Развитие и стимулиране на съставите за любителско творчество – дейност с особен приоритет в дейността на читалищата през 2016 г., осигуряваща творческа и организационна подкрепа на общо 104 художествени певчески и танцови състави на територията на Общината, нараснали спрямо отчетните данни от 2015 с 3 формации.

Висок ръст спрямо резултатите от 2015 година бележи и броят на получените награди и отличия от участия на русенските читалищни състави в национални и международни фестивали и конкурси в областта на фолклора, популярната музика и танца. По отчетните данни за 2016 година общият брой на завоюваните награди и отличия са 299 броя, от които 249 награди от национални фестивали и 50 от международни участия. Особено продуктивни в това отношение през 2016 са художествените състави при читалищата в Ново село, Червена вода, Долно Абланово, Бъзън и Ястребово, а от русенските читалища – Школата за класически балет при НЧ „З. Стоянов“, Танцовата формация „Стар Денс“ при НЧ „Христо Ботев“, художествените състави при НЧ „Анжела Чакърян“ и Вокално студио „Зора – Икономов“ и Клуба за алтернативно кино при ВЧ „Зора“.

5) Развитие на клубни дейности и извънкласни форми на обучение. Нарастващ резултат бележат регистрираните от читалищата клубни форми през 2016 – общо 102 клубни и кръжочни дейности, творчески школи, алтернативни и съвременни форми на обучение, отворени към различни по социален и възрастов състав аудитории с особен акцент върху работата с децата и младите хора – един сам по себе си устойчив и системно развиващ се през последните години процес, отговарящ на високите очаквания на местните общности за широк достъп до знания и добиване на социални и творчески умения.

Видим напредък и устойчиво развитие на образователните дейности и клубни форми регистрират читалищата в Ново село, Червена вода, Басарбово, Николово, кв. Долапите, Хотанца, Бъзън, Сандрово, както и градските читалища „А. Кънчев, „З. Стоянов“, „Христо Ботев“ и „Г. Бенковски“.

 

В изпълнението на читалищните бюджети е постигнат добър баланс на приходите и разходите, като в разходната част е реализирана икономия от 3 444 лв. спрямо осигурените приходи – резултат, който сочи ефективно и икономично управление на финансовия ресурс.

Приходната част на бюджета на читалищата по отчетни данни за 2016 възлиза на 717 719 лв. Наблюдава се сериозно увеличение на приходите със 141 724 лв. спрямо отчетните данни за 2015 година. Този резултат се дължи основно на значителната субсидия, която Община Русе осигури за първи път от десетки години насам за ремонти на читалищни сгради в малките населени места. Осигурената сума е в размер на 122 215 лв., което доведе не само до ръст на годишния бюджет на читалищата от 20%, но промени съществено и облика на читалищния сграден фонд.

С най-голям дял в структурата на приходната част на бюджета са естествено приходите от държавната субсидия – 78%. По съществено е обаче, че е наличен ръст от 8% по отношение на набраните приходи от собствена дейност (наеми, рента и чл. внос), което говори категорично за нарастваща способност за управление на читалищните активи. Наблюдаваният спад в генерираните средства от проекти се дължи основно на редица приключили през 2016 година мащабни проекти на няколко русенски читалища.

 

Разходната част от бюджета на читалищата възлиза на 717 719 лв., в т.ч. 3 444 лв. икономии, реализирани основно от читалищата в Николово, Тетово, Басарбово и НЧ „Захари Стоянов“ в Русе.

Най-голям обем бележат разходите за заплати и осигуровки с дял през отчетната година от 56%. Рязкото увеличение на средствата за стопанска издръжка, външни услуги и дейност се дължи преди всичко на средствата, които шест читалища от малките населени места получиха за ремонт на читалищните сгради (кв. Средна кула, Николово, Тетово, Червена вода, Хотанца и Сандрово).

Важно е в настоящия анализ да се отбележи, че русенските читалища успяват да постигнат значителен резултат и увеличение от 15% спрямо 2015 г. на средствата, отделени за закупуването на книги и периодика. Тук следва да оценим по достойнство сериозните усилия на селските читалища, които при доста скромните си бюджети отделят значителни средства за книги и абонамент, какъвто е случаят с читалището в с. Николово със закупени книги и абонамент на обща стойност 5 700 лв., следвано от читалищата в с. Сандрово (1164 лв.), Мартен (1148 лв.), Червена вода (1244 лв.), Тетово (914 лв.) и Семерджиево (730 лв.). Процентният дял на закупените книги и периодика при тези читалища достига до 8,2 % спрямо общите разходи.

Като имаме предвид разнообразието от дейности, финансирани през читалищните бюджети, сериозният напредък в системното изграждане на комплексни читалищни услуги и развитието на читалищата като важни за местните общности културно-информационни, образователни и социални средища, считаме, че приетата с Решение №87 на ОбС – Русе, Протокол №4/21.01.2016 г. Програма за дейността на читалищата през 2016 г. е изпълнена успешно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов