Колоездачи от Русенския университет поеха по пътя на българското опълчение

Новините

11-05-2017, 14:50

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Електрически скутер, разработен от възпитаник на Русенския университет с премиера

С щафетата, като част от Университетската зелена инициатива‘2017 ще се осъществи и екоакцията „Чисти пътища- Rо/Bg“

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева даде старт на академичната щафета „От Плоещ до Шипка, по пътя на българското опълчение“ и връчи умалено копие на Самарското знаме на ръководителя на колоетапа гл. ас. д-р Павел Петров. Група колоездачи и лекоатлети от Русенския университет ще преминат близо 700 километра в Румъния и България по историческия маршрут Плоещ-Александрия-Зимнич-Свищов-Бяла-Велико Търново-Хаинбоаз-Стара Загора-Шейново-Шипка. Инициативата е посветена на 140 години от създаването на българското опълчение.

 

След отпътуването си от университета колоездачите поднесоха цветя през Пантеона на възрожденците и се отправиха към Румъния. Очаква се на 13 май сутринта участниците в щафетата да преплуват с лодки Дунава край Свищов и да акостират в местността Паметниците. Финалът ще бъде на 14 май около 11 часа на връх Шипка. В последните километри преди Шипка, знамето ще се пренася от колоездачи и бегачи до самия паметник на върха, където ще се организира тържествено посрещане.

 

Едновременно с щафетата, като част от Университетската зелена инициатива‘2017 ще се осъществи и екоакцията „Чисти пътища- Rо/Bg“. В нея ще бъдат заснети отпадъците около пътя и пътните отбивки по маршрута. Председателят на Студентския съвет на Русенския университет Станимир Бояджиев връчи на водача на колоетапа Делян Тодоров специалния дневник за мониторинговата дейност на екоакцията. Събраните данни  ще бъдат анализирани и ще бъдат дадени иде и предложения за решаването на проблема със замърсяването около пътя.

 

Съорганизатори на проявата са Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“, Университетският спортен център, Студентският съвет при университета и Регионалният клон  „Ангел Кънчев“ на Националното дружество „Традиция“. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов