Електрически скутер, разработен от възпитаник на Русенския университет с премиера

Новините

11-05-2017, 14:31

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Златна значка на Русенския университет за проф. Румяна Ценкова

На XIX-то Изложение на техника, технологии, стоки и услуги

 

В Русенския университет бе открито XIX-то поред Изложение на техника, технологии, стоки и услуги. Официални гости бяха Областният управител на Област Русе – доц. Стефко Бурджиев и неговият заместник Емил Кирилов, заместник-кметовете на Община Русе – Иван Григоров и Наталия Кръстева, зам. областният управител на Област Силистра Младен Минчев, ръководителят на Регионалното управление по образованието Димитър Райнов.

Министрите на образованието – Красимир Вълчев и на земеделието – Румен Порожанов изпратиха поздравителни адреси. Поздравления бяха получени от председателя на Съвета на ректорите – проф. Любен Тотев и от ректори на университети в България.

„Русенското изложение е уникално за България, защото то се провежда на територията на академична структура. В него преподавателите, студентите и академичната общност като цяло се свързват с представителите на бизнеса и  организациите, обменят своите идеи и създават нови партньорства“, каза в приветствието си ректорът проф. Велизара Пенчева.

40 фирми участват в изложението, а сред експонатите, които привлякоха вниманието на гостите бе електрически скутер, разработен от възпитаник на Русенския университет. Десислава Николова е завършила Индустриален мениджмънт през 2009 година и няколко години е живяла в Китай. Обмисляла е идеята за екологичното превозно средство и в продължение на две години е разработвала продукта си. Електрическият скутер вече е преминал всички тестове и е получил необходимите сертификати. Мощността на двигателя е му е 1500 вата, а с едно 6-часово зареждане на батерията могат да се изминат 60 километра с максимална скорост 45 км. в час. Стилният му външен вид и ниският му разход (100 километра за 1 лев) го правят изключително атрактивен за градски условия, разказа Десислава Николова.

На изложението могат да се видят най-новите сортове, разработени от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. В двора на университета е разположена обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Отделни щандове представят филиалите и катедрите на Русенския университет, а студентите от клуб „Палитра“ представят изработени от тях произведения.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов