Два отбора от Русенския университет- в следващия етап на International Space Apps Challenge 2017

Новините

04-05-2017, 18:12

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе става Дунавската академична столица на България

Русенският университет бе домакин на първото издание на форума в нашия град

Седем отбора с общо 26 участници приеха предизвикателството на най-големия хакатон в света - International Space Apps Challenge 2017, организиран под егидата на NASA, и се включиха в състезанието в Русе. Събитието се проведе на 29-ти и 30-ти април едновременно в 187 града в 69 държави и в него участваха близо 25 000 ентусиасти. В България състезанието се осъществи в 4 града – София, Пловдив, Бургас и Русе.

Русенският университет бе домакин на първото издание на форума в нашия град. В рамките на два дни участниците представиха иновативните си идеи и решения на предизвикателствата, обявени от NASA. Тази година те бяха свързани със Земята – подобряване на живота на планетата, опазване на околната среда, изучаване на климата, анализ и мониторинг на природни бедствия и др. Проектите бяха оценявани от 5-членно жури в състав: Илия Горанов - ръководител на отдел „Уеб технологии“ в „Информационно обслужване” АД, преподавател в Нов български университет и докторант в БАН, Ивайло Трифонов - Бизнес анализатор в Мобилтел, д-р Емил Стоянов - ИТ предприемач, управител и собственик на софтуерна фирма Forschung-Direkt GmbH, и двама членове на Организационния комитет от страна на Русенския университет - доц. д-р Ирена Вълова, зам.-ръководител на катедра „Компютърни системи и технологии“ и д-р Йордан Калмуков, преподавател в същата катедра.

Общо три проекта от Русе продължават към следващия етап на състезанието. Два от тях са избрани от журито, а един от публиката. Отборите, номинирани от местното жури във всички градове ще се състезават помежду си, като ще бъдат оценявани от глобално жури, включващо и учени от NASA. Победителят измежду отборите, избрани от публиката отново ще бъде определен от хората чрез глобално онлайн гласуване, което започва на 8 май и ще се проведе в сайт на събитието https://2017.spaceappschallenge.org/

Проектите, които журито класира (по азбучен ред) са:

  1. „Degradable plant containers“ на отбор SuperProteins предлага решение, което проследява пълния цикъл на отглеждане на растения, богати на протеини. Проектът съдържа създаване на база от данни на нискостъблени растения с висок процент белтъчно съдържание, които се отглеждат в защитена среда; проследяване на вегетативното им развитие; предложение за специфично разграждащи се контейнери; както и последваща употреба на отпадъчния материал. Членове на отбора: Гергана Маркова и Росица Радоевa, преподаватели във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”, факултет „Математика и информатика”.
  2. „FREC 2020 (Flying Robo Earth Cleaner)“ на отбор iRobotics предлага начин за автоматизирано почистване на бреговете на големи водни басейни чрез автоматизирана система от роботи - дрон и робот майка. Дронът представлява „летяща ръка“, която локализира и събира боклуците по бреговете. За по-голям ефект, отборът предлага да се организират кампании за почистване на бреговете под формата на състезания, поне 2 пъти годишно, а между кампаниите роботите ще вършат тази работа всекидневно. Членове на отбора: студенти от клуб „Роботика“ към Русенски университет - Инан Лювманов, Виктор Иванов, Ваньо Вълчанов (4-ти курс, специалност „Компютърни системи и технологии“) и Сергей Решетинский (специалност „Индустриално инженерство“). Ръководител на отбора: Чавдар Костадинов.

 

Симпатиите на публиката спечели идеята на отбор Quasar „Smart vehicle software for reducing pollution“. Целта на проекта е да се намалят вредните емисии в градовете, отделяни от хибридните автомобили чрез софтуерно регулиране активността на електрическия двигател, спрямо ДВГ, посредством GPS и комуникация със сървър. Хардуерното решение се състои от няколко концепции: Solar Window - специално покритие, нанасящо се на стъклата и произвеждащо електричество; Използване на топлината от двигателя, която остава при изгаряне на горивото и производство на електричество; Избор между различни видове батерии. Членове на отбора: Ивайло Рашков, Никола Рашков, Цветомир Горанов и Павел Косев, студенти от 4-ти курс, специалност „Компютърни системи и технологии“ в Русенски университет.

Всички участници получиха подаръци от спонсорите - „Информационно обслужване АД“, vmware България, MakSoft, Софтуерния университет, TelebidPro, Евроком, NetWorx и Tumba solutions, а победителите и много награди.

Отборите, номинирани от местното жури във всички градове ще се състезават помежду са, като те ще бъдат оценявани от глобално жури, включващо и учени от NASA. Победителят измежду отборите, избрани от публиката отново ще бъде определен от хората чрез глобално онлайн гласуване, което започва на 8 май и ще се проведе в сайт на събитието https://2017.spaceappschallenge.org/



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов