Съдия и ученици обсъдиха сключване на договори от разстояние и бързите кредити

Новините

28-04-2017, 19:14

Снимка:

Окръжен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Съдии, прокурори, трябва да седнат и да си оправят взаимоотношенията

И закупуване на стоки на изплащане стана част от темата

Под формата на дискусия премина срещата на окръжен съдия Палма Тараланска с петдесет единадесетокласника от ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе. Мероприятието е в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

Срещата, която се състоя в един учебен час, започна с кратко представяне на структурата, функциите и значението на съдебната власт, организацията и дейността на съдилищата, работата на магистратите, видовете дела. След встъпителните думи, под формата на активен диалог с учениците, съдия Тараланска постави за обсъждане няколко актуални теми – сключването на договори от разстояние, вземането на бързи кредити, купуване на стоки на изплащане. Чрез примери от практиката си съдията насочи вниманието на младите хора как след няколко кликвания с мишката може да се окаже, че са сключили договор от разстояние по интернет. Учениците научиха, че съгласно Закона за защита на потребителите в срок 7 работни дни потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор.

 

При вземането на бързи кредити съдията подчерта, че условията по кредита следва да бъдат предварително и детайлно проучени, за да е наясно всеки, който реши да сключи такъв договор, каква сума ще получи и каква сума ще се задължи да върне. Съдия Тараланска даде реален пример как за кредит в размер на 200 лева кредитополучателят се е задължил да върне впоследствие 500 лева.

 

Обсъдено беше и закупуването на стоки на изплащане. Лекторът акцентира върху това да отделят необходимото време и да проучат реалните условия преди сключване на такъв договор, а не да се доверяват само и единствено на информацията, чута от кредитния консултант.

 

На финала младежите разбраха какви могат да бъдат последствията от забавяне или спиране на плащанията по вече сключени договори и как могат да се информират дали срещу тях или техни близки са образувани някакви производства. Съдия Тараланска им разказа реален случай за това как за един дълг от 144 лева, накрая длъжникът е бил осъден да заплати сума в размер близо 1400 лева, защото не е организирал своевременно защитата си. Съдията подчерта, че е важно хората да получават и четат съобщенията, призовките и съдебните книжа, адресирани до тях и своевременно да упражняват правата си, защото предвидените в закона срокове за защита са кратки, а пропускането им е свързано с настъпване на неблагоприятни последствия.

 

Така в рамките на един учебен час съдия Тараланска показа на учениците, че е важно да търсят предварителна информация, да четат документите преди подписването им, да не подписват документи, които не са разбрали и да търсят своевременна защита на правата си.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"