Прокурори от Окръжна прокуратура – Русе в час с ученици

Животът

04-04-2017, 10:53

Снимка:

Окръжна прокуратура – Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе стана Кмет на месеца

Лекциите са за функциите и правомощията на прокуратурата в административния процес

Прокурори от Окръжна прокуратура – Русе и съдии от Административен съд – Русе съвместно проведоха лекция с ученици 10 клас от ПГИГ „Елас Канети“. Инициативата се провежда в рамките на пилотна образователна програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“. Прокурор Андрей Ангелов – ръководител на Административния отдел , запозна учениците с функциите и правомощията на прокуратурата в административния процес.

Същност и функции на административното правосъдие, компетентност на административните съдилища в България, последици от административните нарушения и наказания са темите, които съдия Вилиана Върбанова представи пред десетокласници от гимназията. Основната идея на програмата е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.

Пилотната образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН е насочена към учениците с цел превенция и повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Образователната програма е се провежда всяка учебна година по предварително определен график по места.

Крайната цел, която Програмата си поставя, е официалното й въвеждане от Министерството на образованието и науката като факултативен, свободно избираем предмет или като тема от учебното съдържание на „Часа на класа“ в учебните планове на българските училища.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов