За ветераните- плувци на „Ирис”-Русе международните състезания са приоритет

Спорт

03-04-2017, 15:04

Снимка:

„Ирис”-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе стана Кмет на месеца

Златни медали за русенското плувно ветеранско движение завоюваха Николай Ханджиев – три, Камен Марков и Велина Ханджиева - по два, и Иван Грозданов

На 1-2 април т.г. в град Брашов, Румъния, се проведе Третият международен турнир по плуване за ветерани-от 25 години и по-големи във възрастови групи, определени от Международната федерация по плувни спортове. Участие взеха 95 плувци, представители на 12 клуба от Румъния, България и Унгария..

Състезанието се проведе на нов закрит 50-метров басейн, открит  през 2013 г., с оригинална носеща конструкция от дърво и покрив от леки материали. Плувците на Русе - в сравнително малък състав ,само някои титуляри, спечелиха общо 14 отличия. Златни медали за русенското плувно ветеранско движение завоюваха  Николай Ханджиев – три,  Камен Марков и Велина Ханджиева - по два, и Иван Грозданов - един.

Участието на плувците-ветерани от Русе в румънски турнири роди идеята през 2018 г. в съседния ни румънския град Гюргево - на новопостроения 25-метров общински басейн  да се проведе международен турнир, организиран от ветераните на двата гранични града. Той да бъде по формула 10х100, т.е. възрастовите групи да бъдат окрупнени - през 10 години /25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65-74, 75-84, над 85/ и само на плувни  дисциплини от 100 м и по-дълги. Община Гюргево да осигури безплатно ползване на басейна за два дни, а община Русе - съответните медали за връчване.

 Ветераните плувци в България, Румъния и Европа заплащат 100% от всички разходи по участието си в състезания. Следващото предстоящо участие на плувните ветерани е на турнира в град Павликени, на 22 април т.г., където ще се проведе и най-интересната в последните години дисциплина, т.н. Аустралияна с отпадане. Всички плувци мъже над 25 години стартират в случайно съставени серии на 50 м, като след всяка серия отпада последният финиширал, а останалите продължават участието си в следващи ,също случайно определени серии - до финална серия от пет състезатели, която и определя най-бързия плувец



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов