Административният съд отложи делото по жалба на „Монтюпе“ срещу РИОСВ

Новините

30-03-2017, 14:04

Снимка:

Административен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Стоилов откри изложба „Пазарите в град Русе - назад в историята, днес и в утрешния ден!”

Днес от завода и от екоинспекцията поискаха да бъдат призовани за разпит свидетели

Административният съд в Русе отложи делото по жалба на завода за производство на алуминиеви автомобилни части „Монтюпе“ срещу РИОСВ.

Със заповед на директора на екоинспекцията миналата година бе спряна експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий чрез пломбиране на каруселни устройства „7“ и „8“ в едно от производствените халета. Мярката бе предприета след извънредна контролна проверка на 8 ноември 2016-а. Имаше  сигнал на гражданин за миризма на „изгорял бакелит“. РИОСВ установи неорганизирано изпускане на емисии на вредни вещества от инсталациите.

Дружеството оспори заповедта като незаконосъобразна и направи искане за спиране на предварителното й изпълнение. Русенският административен съд го отхвърли на 20 декември миналата година. Върховните магистрати, обаче, отмениха съдебния акт на Русенския съд. Днес от  завода и от екоинспекцията поискаха да бъдат призовани за разпит свидетели-  служители на компанията, експерти на РИОСВ и двама учени от БАН – проф. Драгомир Янков, директор на Института по инженерна химия, и проф. Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България, които са извършили проверка. Адвокатът на „Монтюпе“ поиска да се запознае и с представените от РИОСВ писмени доказателства. Делото ще е на  20 април тази година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов