Кметът Стоилов откри изложба „Пазарите в град Русе - назад в историята, днес и в утрешния ден!”

Мисия

30-03-2017, 13:26

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе е домакин на национално състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС

Изложбата показва развитието на пазарите през годините, а фотосите са предоставени от Държавен архив - Русе

Откриването на изложбата „Пазарите в град Русе - назад в историята, днес и в утрешния ден!”, организирана от „Общински пазари“ ЕООД с подкрепата на Община Русе, се състоя снощи във фоайето на Доходното здание. На събитието присъстваха кметът на Община Русе – Пламен Стоилов и управителят на „Общински пазари“ ЕООД – Кунчо Кунчев.

Стоилов отправи поздравления за инициативата: „През годините Русе се е развивал успешно и търговията тук е процъфтявала, което е видно и от фотосите в тази изложба. Тя ще е началото на поредица от събития, които ще направим с Държавен архив – Русе“.

„Ние трябва да се гордеем с това, което сме имали и това, което имаме днес в Русе“, заяви още кметът Пламен Стоилов и пожела повече хора да видят изложбата.

„Днес имаме за задача нашите пазари да се развиват успешно в динамичната икономическа среда, но историята на пазарите е част от нашето минало и е изключително интересна“, заяви Кунчо Кунчев и разказа на присъстващите кой от пазарите в Русе през коя година е създаден. По думите му на пазарите в нашия град търговията си остава най-жива и най-истинска.

Изложбата показва развитието на пазарите през годините, а фотосите са предоставени от Държавен архив - Русе. Една от фотографиите е от края на 19-ти век и изобразява пазар на зърно и животни на брега на река Дунав. Други изобразяват русенските тържища от старо време – от годините на робство, Възраждане, годините на обособяването на пазарите като самостоятелен търговски център - от 50-те години на 19 век до ден днешен. Представена беше и графика на модел с проекция на утрешния ден на русенските пазари.

Инициативата цели да провокира интереса на русенци към общинските търговски тържища, като докаже и затвърди мотото на „Общински пазари” - Русе: „Най-важните световни кръстопътища нямат пътни знаци - имат пазари!”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов