НАП затваря 20 търговски обекта

За 2 дни в града са извършени 20 оперативни проверки, като в 12 е констатирано неиздаване касови бележки

След поредица масирани кампании от началото на годината в Русе за неиздаване на касови бележки, вратите на 20 търговски обекти ще затворят със стикер “запечатано от НАП“. Покрай януарските именни дни, февруарските празнувания на виното и любовта и базарите за мартеници и осмомартенски букети приходните инспектори за оперативен контрол многократно са санкционирали търговци и ресторантьори  за  неотчитане на обороти. Може би глобите за това от 500 до 2000 лв. са се сторили пренебрежими за някои русенски бизнесмени, но резултатите от последната проверка предизвикват прилагането на по-осезаеми законови разпоредби.

 В средата на месеца  за 2 дни в града са извършени  20 оперативни проверки, като в 12  е констатирано  неиздаване на   фискални касови бонове и са съставени актове за установяване на  административното нарушение. Освен тях следва да бъдат издадени и заповеди за налагане на предварителната административна мярка „Запечатване на търговски обект“ за срок до 1 месец  на 9 ресторанта, 2  питейни заведения и 1 магазин за промишлени стоки.

При другите 8 проверки е установена разлика между регистрирания оборот на фискалния апарат и фактическата наличност в касата.И за това установено нарушение ще бъде наложена административна санкция в размер от 500 до 2000 лева.

В още 8 обекта в Русе – фитнесцентър, павилион с незаконна търговия на валута, парфюмерия, кафе-аператив, автосервиз, магазин за промишлени стоки и др. инспекторите за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе са открили нарушения и те подлежат на запечатване и др.

      Проверката е част от инициативите на ТД на НАП Варна за борба със сивата икономика. В края на  февруари нейните експерти са засилили дистанционното наблюдение на фискалните устройства на територията на цяла Североизточна България. При него се установява, че търговски обекти в централната градска част на Русе отчитат нереално ниски обороти. На място са изпратени варненски екипи от отдел „Оперативни проверки“, които извършват наблюдение и контролни покупки и засичат нарушенията, заради които обектите подлежат на запечатване. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, като укриването на оборот, чрез неиздаване  на касова бележка и липсата на касов апарат.  Премахването на стикерите на НАП  не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща infocenter@nra.bg

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)