235 годишни отчети на хартиен носител са подадени досега в НАП Русе

Парите

27-03-2017, 11:20

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Художници от Пловдив с изложба в Русе

И през 2017 година продължава да функционира изграденият от НАП и НСИ единен вход за подаване

Досега в  офиса на НАП в Русе са подадени на хартиен носител 235 формуляри на  Годишен  отчет за дейността, заедно с данъчни декларации за доходи през 2016 г. на задължени лица.  И през 2017 година ще продължи да функционира изграденият от НАП и НСИ единен вход за подаване на тези отчети т.е. на едно място. Годишен отчет за дейността може да бъде подаден:

-              По електронен път, чрез използване на квалифициран електронен подпис (КЕП) в Информационна система (ИС) „Бизнес статистика” на адрес - https://isbs.nsi.bg.

-              По електронен път, чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, в ИС „Бизнес статистика” на адрес - https://isbs.nsi.bg, само за ЕТ.

-              На хартиен носител, като попълнените  формуляри се подават само в съответните териториални структури на НАП, по пощата с обратна разписка или в пощенската станция. Те се представят заедно с годишната данъчна декларация  на хартиен носител. Приетата годишна данъчна декларация получава уникален входящ номер, който задължително се записва като входящ номер и на Годишния отчет за дейността на предприятията, несъставящи баланс.

 

      Годишни отчети се подават от няколко групи юридически и физически лица: предприятия с нестопанска цел - сдружения и фондации, вкл. политически партии, църкви, читалища и др.; нефинансови предприятия, несъставящи баланс /ЕТ/, нефинансовите предприятия, съставящи баланс; застрахователите; инвестиционните предприятия; пенсионно-осигурителните дружества; пенсионните фондове и банките; бюджетни предприятия и предприятия в ликвидация или в несъстоятелност.

         Вместо отчет, Декларация за неактивност  подават в НСИ  икономически неактивните фирми, които не са развивали дейност през 2016 г. Всички лица, които нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация за 2016 г., но са длъжни да представят годишен отчет за дейността си през нея или декларация за неактивност ги подават единствено в информационната система на НСИ (ИС „Бизнес статистика“) или в съответната териториална структура на НСИ на хартиен носител.

       Ако задължените лица подават Годишна данъчна декларация в НАП по Закона за корпоративното подоходно облагане , срокът за представяне на Годишния отчет за дейност в НСИ е 31.03.2017 г. Ако подават декларацията си  по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, срокът за представяне на отчета в НСИ е 02.05.2017 г. След изтичане на законоустановените срокове за подаване на годишни данъчни декларации по ЗКПО или ЗДДФЛ и подаването на ГОД и КГОД за 2016 г., юридическите и физическите лица  имат възможност да подадат по тяхно искане заявление за корекции по документите само веднъж в срок до 30.09.2017 г. в Централното управление на Националния статистически институт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов