Прокуратурата предаде на съда мъж, причинил по непредпазливост смъртта на бебе

Изпуснал го върху бетонна тераса с циментова замазка

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, причинил по непредпазливост смъртта на четиримесечно бебе.

Обвинението срещу Владимир Б. е за това, че на 09.10.2016г. в с.Върбица обл.Плевен причинил на малолетния Петко смърт по непредпазливост, като го изпуснал да падне върху бетонна тераса с циментова замазка, довело до черепно-мозъчна травма, с последвала бързо настъпила смърт - престъпление по чл.122, ал.1 от НК.

Обвиняемият, майката и четиримесечното им дете живеели временно в къщата на роднина в с.Върбица, обл.Плевен, докато си намерят квартира. Къщата била още в строеж, но измазана и затворена с дограма. Вода черпили от външна чешма с монтиран маркуч до циментова площадка пред входа. На 09.10.2016 г. след обед майката решила да отиде до гр.Плевен, за да вземе одеала и дрехи от дома на баба си и да напазарува необходими вещи. В къщата останал само обвиняемият и детето. Около 17:00 часа вследствие на погълнатата храна бебето повърнало. Тогава обвиняемият решил да го изнесе до външната чешма, за да го измие. Без да положи нужните грижи за овладяване на евентуалните импулсивни и некоординирани действия, които всяко бебе извършва при повръщане и непосредствено обливане на лицето със студена вода и без да положи нужното внимание за сигурност в захвата на лявата си ръка с която го държал, Владимир Б. се навел към маркуча на земята и с дясната си ръка лиснал вода към лицето му. В този момент детето инстинктивно трепнало и обвиняемият го изпуснал на циментовата замазка пред къщата. Бебето паднало на главата си на циментовата замазка на площадката. Изплакало и веднага след това започнало да издава хъркащи звуци. Обвиняемият се изплашил, бързо вдигнал детето и го внесъл в къщата. Обадил се на майката, че детето не е в добро състояние и поискал от нея бързо да се прибере. Двамата по най-бързия начин занесли бебето в спешна помощ, където въпреки предприетите мерки за спасяването му настъпила смъртта му.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов