Дървото на сполуката в Ценово грейна с мартеници

Новините

01-03-2017, 13:19

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старейшините в Ценово одобриха бюджетната прогноза за дейности за периода 2018-2020 г

В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и Центъра за възрастни хора с увреждания, НЧ „Христо Ботев“

Млади и стари закичиха с мартеници дървото на сполуката в центъра на Ценово. Така беше спазена  стародавна традиция в първия ден на март на дърветата да се връзват бяло-червените символи на пролетта. В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и Центъра за възрастни хора с увреждания, НЧ „Христо Ботев“. Всеки, който върза мартеница на дървото, отправи и посланието „Мартеница закачи, светла мисъл изпрати и доброто умножи“. Възрастна жена, преоблечена като Баба Марта, изпълни песни, посветени на възраждането на майката природа. Доброто настроение се допълни със стихотворения за пролетта и легендата за мартеницата. „За пореден път изразихме надеждата си за съхраняването на българската народност, да се предаде традицията от поколение на поколение“, сподели секретарят на читалището Веска Димитрова.

По-късно в салона на читалището беше прожектиран документалният филм, посветен на местния обичай Нашиванки, в който главни действащи лица са членовете на клуб „Млади сърца“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов