Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе отчете дейността си за 2016-а

Новините

05-02-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Културен афиш на Регионалната библиотека в Русе през този месец

Тя е насочена към различни публики

През 2016 година дейността на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе беше успешна и насочена към различни публики.Това каза по време на пресконференция днес директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе Теодора Евтимова.

 

Доказват го постигнатите резултати. Сред партньорите на Библиотеката прези изминалата година бяха: Министерство на културата на България, Информационен офис на евродепутата Мария Габриел, Община Русе, Чешки център – София, Унгарския културен институт в София, Фондация „Глобални библиотеки – България”, Институт за исторически изследвания към БАН, Национален институт за изследване на виното и спиртните напитки – ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал Русе, Лицензиран Център за професионално обучение към Алтернативи за гражданско развитие ООД, гр. Русе, МФ „Мартенски музикални дни“, Русенска търговско-индустриална камара, ВН-Социален проект на ЕКОНТ, музеи, архиви, много творчески обединения, организации, дружества, издателства, библиотеки, читалища, училища, детски градини и др.

 

Фондът на Регионална библиотека „Любен Каравелов” в края на мeсец декември 2016 г. е 664 193 библиотечни единици. Новопостъпълите библиотечни документи – книги, графични и нотни издания, CD, DVD и други електронни носители на информация – за изминалите 12 месеца са 13 360, спрямо 13 102 за 2015 г.

Читателите на Библиотеката могат да ползват електронните издания на „Бряг“, „Капитал“, „Капитал Daily“, „Капитал Light“, „България днес“, „168 часа“, „24 часа“ и „Български фермер“.

Цените на читателските карти остават непроменени – 10.00 лв. за работещи, 5.00 лв. за студенти и ученици над 14 години, за пенсионери и безработни – 3.00 лв., а за читателите до 14 години – 2.00 лв. Срокът на читателските карти е 12 месеца от датата на тяхното издаване.

Значително е увеличението при основните показатели. 8 938 са читателите през изминалата година – за 2015 те са били 8 083. Значителен е ръстът при посещенията 133 975 за 2016 спрямо 112 871 за 2015 г. От фондовете на Библиотеката в различните сектори читателите са заели общо 193 720 библиотечни документа – с 5 560 повече от 2015 г.

Читател на годината на Русенската библиотека за 2016 г. е Димитринка Костадинова. Русенката, която е юрист по образование и докторант по търговско право в РУ „Ангел Кънчев“, е заела през изминалата 2016 година най-много книги – 237 бр. Наградата за победителката е посещение на Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Мария Габриел.

Дванадесетгодишната възпитаничка на СУ „Христо Ботев“ Никол Данева е най-четящото дете на Русенската библиотека. Най-малкият читател на Русенската библиотека през изминалата година е 7-месечният Дамян Делев, а най-възрастният читател е Свобода Иванова на 93 години.

 

През изминалата година се запази тенденцията за нарастване на търсенето на онлайн достъп до информация. Отчитаме повишаване на посещенията във Фейсбук (2 072 661 за 2016 спрямо 647 752 за 2015 ), You Tube (2496 за 2016 и 1594 за 2015) и Slide Share (11 753 за 2016 и 5 200 за 2015) профилите на Библиотеката. Нараства и интересът към новия интернет сайт.

 

ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ

 

През 2016 година Регионална библиотека „Любен Каравелов” работи изключително активно по програми и проекти в сферата на културата и образованието. В рамките на реализираните проекти екипът на Библиотеката спечели нови поддръжници и изгради устойчиви партньорства.

В резултат на проект Проект „Мултиполис „Знание“: Платформа за споделяне на ресурси и информация“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ има нов интернет сайт. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот“. Партньори по проекта са НЧ „Пробуда – 1901 г., с. Николово и НЧ „Просвета – 1928 г.“, гр. Мартен.

Новият сайт – https://www.libruse.bg – е с атрактивна и модерна визия, отговаряща напълно на стила, наложен от големите библиотеки в света. Освен актуална информация за състояли се и предстоящи местни и регионални инициативи в областта на културата, науката и образованието, посетителите на сайта могат да намерят информация и за годишнини от рождението на известни личности, събития от местния, националния, световния и църковния календар, както и да направят справка в електронния каталог на Библиотеката. Сайтът предоставя достъп до дигиталните колекции на Библиотеката и чрез него може да се извършва онлайн разплащане. Платформата разполага и с всички необходими инструменти за проучване на потребителските нагласи. Създаден е и гъвкав комуникационен център – лайф чат. С новия сайт, в който част от информацията ще бъде и на английски език, Русенската библиотека се надява да достига още по-близо до своите читатели, особено до най-младите.

Проект „XIІ Международен конкурс за екслибрис „Ех Vino – Ex Veritas“, финансиран по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата на Община Русе. Конкурсът се проведе под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Проект „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Партньори на Русенската библиотека при реализирането на проекта бяха Центърът за кариерно ориентиране, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Регионалният офис на Комисията за защита от дискриминация в Русе.

През изминалата година Русенската библиотека беше партньор и по проекта на Сдружение „Евромед Консулт“ – „Академия за деца, а само за деца ли?“, в рамките на който през летните месеци в Детския отдел се проведоха заниманията в ателиетата „Аз говоря правилно“ и „Творчески провокации за стимулиране на писането“.

През 2016 г.   продължи дейността по проект „Дигитална културна съкровищница „Север+” : Документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии на Северна и Централна България”, в който Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е партньор на Великотърновската библиотека „Петко Р. Славейков”.

От месец ноември 2016 г. Русенската библиотека е партньор и на МОН по проект „Студентски практики“ на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от Европейския съюз. Програмата е насочена към повишаване качеството на обучение, осигуряване на равен достъп до образование и подобряване на системата за образование в съответствие с нуждите на пазара на труда. В Библиотеката провеждат своя стаж 30 студенти от РУ „Ангел Кънчев“ и русенския филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Общо 60 са заявили желание за практика в Библиотеката.

През 2016 г. Русенската библиотека спечели проекта „Ние сме част от Вашия живот“, който получи наградата за иновации на Future Library в контекста на Международната мрежа за създаване на библиотечни иноватори в региона на Балканите (INELI- Balkans). Проектът е свързан с пълноценната реализация на хора в извънтрудоспособна възраст. Чрез него се стимулира не само повишаването на техните технологични познания и умения, но и прилагането им в практиката чрез активното им включване в дейността на Русенската библиотека по събиране, записване и запазване на документи от местната история и създаване на исторически бази данни за Русе и региона. Така възрастните хора ще използват пълноценно свободното си време, ще имат достъп до модерно оборудване и технологии, ще създават нова приятелска среда за дискусии и формират нови социални контакти.

 

ТОП 10 КЛАСАЦИИ

 

Сред 10-те най-четените автори в Библиотеката за 2016 г. са: Даниел Стийл, Нора Робъртс, Сандра Браун, Иван Вазов, Джефри Арчър, Елизабет Адлър, Барбара Делински, Стивън Кинг и Агата Кристи.

Топ 10 на издателствата в Библиотеката: „Хермес“, „Бард“, „Обсидиан“, „Фют“, „Колибри“, „ПАН“, „Ера“, „Егмонт България“, „Сиела Норма, „Дамян Яков“.

Най-търсени заглавия през изминалата година са били: „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев, „Тайната между нас“ на Барбара Делински, „Тютюн“ на Димитър Димов, „Ад“ – Дан Браун, „Да ухажваш Катрин“ – Нора Робъртс, „Страст“ – Луиз Бегшоу, „Хрониките на Клифтън“ и „Пътеките на славата“ – Джефри Арчър, „Шинел“ – Николай Гогол, „Димна завеса“ – Сандра Браун.

 

ОБУЧЕНИЯ И КВАЛИФИКАЦИЯ

 

През 2016 година са проведени 66 семинара и обучения за граждани и за библиотекари. Оорганизирани са обучения за начална компютърна грамотност, работа със смартфон и таблет, 3D скенер и 3D принтер и др. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше партньор на Лицензиран Център за професионално обучение към Алтернативи за гражданско развитие ООД, гр. Русе, при осъществяване на курс за професионално обучение по професията „Библиотекар“, специалност „Библиотекознание“. В него се включиха обучаеми от областите Русе, Силистра и Велико Търново.

В Библиотеката се проведе и обучение по предоставяне на административни електронни услуги по Обучителна програма „Въведение в електронното управление”. Програмата се организира и финансира от Фондация „Глобални библиотеки – България“, като целта на обучението беше да бъде подпомогнат процесът на модернизиране на предоставянето на услуги на потребителите. В него се включиха 15 библиотекари и читалищни дейци от областите Русе, Велико Търново, Габрово, Силистра и Разград.

 

НАУЧНИ И КУЛТУРНИ ФОРУМИ И СЪБИТИЯ

 

През 2016 година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ продължи добрата практика да беше инициатор и домакин на събития, насочени към различни публики. В партньорство с организации от публичния, частния и неправителствения сектори екипът на институцията работи за утвърждаване на Библиотеката като привлекателно и желано място за всички русенци и гости на града. Изключително богат беше културният афиш през изминалата година – организирани са 330 събития (255 за 2015), като от тях 162 са насочени към детската аудитория. 31 034 русенци и гости на града са посетили тези събития – с 12 318 повече от 2015 година.

През 2016 г. Библиотеката беше организатор и домакин на Национална конференция с международно участие „Виното – история и вдъхновение“. Научен ръководител на двудневния форум беше проф. д.н. Иван Маразов. Бяха представени 50 научни доклада от България, Полша, Румъния, Украйна и Китай.

Успешно бяха реализирани ІІ Международен конкурс за комикс и блицанимация и станалият една от емблемите на Русе Международен конкурс за екслибрис, чието дванадесето издание се проведе под патронажа на Министерство на културата на Република България. Интересът и към двата форума расте с всяка изминала година и в тях участват творци от цял свят.

По инициатива и с подкрепата на евродепутата Мария Габриел, Русенската библиотека организира Национален конкурс за карикатура и шарж „Виното в бита и културата на европейските народи“. Наградата за отличените в двете категории участници беше посещение на Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Мария Габриел.

За втора поредна година Библиотеката се включи в Националната кампания „Стара хартия за нова книга“, чиято цел беше да покаже на децата как да пазят природата и защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса към книгите и четенето. Близо 2500 млади еколози и техните родители предадоха над 12 тона хартия. За сравнение – миналата есен предадената хартия в Русе беше 7 тона. Кампанията се оргатизира по инициатива на „ЕКОПАК“ и книжен център Greenwich, с медийната подкрепа на сайта „Аз чета“.

Традиционно силни и запомнящи се са участията на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в инициативи за насърчаване на четенето и фокусиране на общественото внимание върху ролята и мястото на библиотеките и книгите за повишаване на грамотността. Забавни, вълнуващи и незабравими бяха инициативите в рамките на Националната кампания Маратон на четенето. В тях се включиха учители и възпитаници на детски градини, основни и средни училища в града, студенти и преподаватели от РУ „Ангел Кънчев“ и др. В рамките на Маратона на четенето се проведе и инициативата „Вълшебно приключение с огромно настроение“. Събитието беше част от Нощта на Андерсен, която всяка година се организира в навечерието на 2 април – рождения ден на Ханс Кр. Андерсен. През 2016 година Библиотеката се включи и в международната инициатива Вечер на Хари Потър „Нощ на магиите“, в която организатори и партньори предложиха вълшебно приключение с героите на известната писателка Джоан Роулинг.

И през 2016 г. Библиотеката подкрепи инициативата на Министерство на културата и Президента на Република България Росен Плевнелиев – „Чети с мен“, чиято цел е да поощри четенето и да акцентира върху важната роля на духовността в съвременния живот. За пета поредна година Регионална библиотека – Русе се присъедини към инициативата на Чешки център в София и културните институти и посолства на страните цленки на ЕС – „Нощ на литературата“.

17 събития привлякоха 4 940 русенци в Русенската библиотека по време на Нощта на музеите. И през тази година културният институт беше подготвил богата мозайка от творчески срещи, уъркшопи, демонстрации и много емоционални преживявания. За първи път се включихме в Европейската нощ на учените – пан-европейско събитие, провеждащо се едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Общо 14 български града станаха част от него през 2016 г. В Русе организатор беше Русенска търговско-индустриална камара.

Библиотеката беше домакин и на други интересни събития, които станаха част от културния афиш на град Русе и срещнаха русенската публика с известни творци като проф. Боян Биолчев, проф. Огнян Герджиков, радиожурналиста Румен Стоичков, барда Петър Чухов и др.

Заедно с нашите приятели и дарители от ИК „Хермес“ отбелязахме 25-годишнината от създаването на престижното пловдивско издателство. С посвещение на випуск 1975-а година на Руската езикова гимназия, която през 2016 празнува като СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ 55-ата си годишнина, беше посветено дефиле на народни носии „Песента на Добруджа“.

И през 2016 г., при голям интерес от страна на русенци, продължиха срещите на Клуб „Здраве“. Гостуваха лектори от цялата страна с интересни и полезни за русенската аудитория теми.

Традиционно богата беше и изложбената дейност на Русенската библиотека през изминалата година. Мобилна постерна изложба с наградените творби от дванадесетте издания на Международния конкурс за екслибрис гостува при голям успех във Велико Търново.

Изключително голям интерес предизвика изложбата, посветена на 110 години от преучредяването на първото в България Доброволно пожароспасително дружество „Спасител”, организирана съвместно с Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Русе.

Ценни издания от библиотечния фонд бяха показани в експозициите „Фотопанорама на русенската икономика от втората половина на 20. век“ и „Модни икони от миналия век“ по време на Нощта на библиотеката.

Съвместно с Държавен архив – Русе бяха организирани изложбите „Спомен за Царева Беева“ и „90 години от основаването на русенския клон на Съюза за закрила на децата“.

Библиотеката беше домакин и на няколко гостуващи изложби. Една от тях беше фотоизложбата на Жолт Сабоки „Унгарски крепости Х – ХVІІІ век“, която се осъществи със съдействието на Унгарския културен институт в София.

Интерес предизвика гостуващата фотодокументалната изложба „Музикалната вселена Добри Христов“, организирана от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна по повод 140-годишнината от рождението на известния български композитор Добри Христов.

Военен клуб – Русе представи в Библиотеката документалната изложба „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество“.

Няколко гостуващи изложби с детски рисунки зарадваха най-малките посетители на Библиотеката. Свои творби показаха възпитаници на ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Отец Паисий“ и СУ „Христо Ботев“. Магията на детските рисунки изпълни с много настроение и светлина културния институт .

Още една гостуваща изложба със 150 компютърни рисунки и колажи „Творчество без граници” беше подредена в Библиотеката. Тя представи творби от международния конкурс „Творчество без граници”, който се проведе под патронажа на евродепутата Мария Габриел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов