Въвеждат банкови гаранции за площадките за събиране на излезли от употреба МПС

Новините

05-01-2017, 13:48

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предупреждават за опасно време в Русенско утре

Ще искат такива и за пунктовете за електронно оборудване

С изменение на Закона за управление на отпадъците се въвеждат банкови гаранции и за площадките за събиране на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) и електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО). До настоящия момент това задължение имаха притежателите на разрешителни документи за дейности с отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ).

Съществените промени влизат в сила от тази година. С тях се намалява размерът на банковите гаранции за дейността с ОЧЦМ от 25 000 лева на 15 000 лв. Остава в сила гаранцията от 5000 за всяка площадка на дружеството. Същите са и размерите на банковите гаранции за дейност и площадки за ИУМПС и ИУЕЕО. Когато дружеството извършва дейности с ОЧЦМ, ИУМПС и/или ИУЕЕО се предоставя една банкова гаранция, независимо от броя на изброените потоци отпадъци.

Гаранциите се учредяват в полза на министъра на околната среда и водите. Те са част от документацията, която възложителите прилагат за издаване на разрешителния документ. При констатиране на нарушения в условията на разрешителните, контролният орган, издавайки наказателно постановление може да се възползва от банковата гаранция до размера на административно-наказателната мярка.

 

За контролираната от РИОСВ-Русе територия са издадени 45 разрешителни документа, като от тях 23 са за дейности с ОЧЦМ и други отпадъци, а 22 за само за ИУМПС и ИУЕЕО.

 

За 2016 година при упражнeния контрол не са констатирани нарушения, свързани с банковите гаранции



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов