Участници от 3 до 80 години в церемония за край на „Русе – европейски град на спорта 2016“

Мисия

17-12-2016, 09:45

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-министър Асен Марков специален гост на закриването „Русе – Европейски град на спорта 2016“

В кампанията участваха над 20 000 активни спортисти и стотици любители, а публиката надхвърли 100 000 души

Снощи в зала „Европа“ се състоя церемонията по закриване на кампанията „Русе – европейски град на спорта 2016“. Сред официалните лица бяха  Анатоли Илиев – член на управителния съвет на Асоциацията на  европейските градове и столици на спорта (ACES EUROPE),  Хуго Алонсо – главен секретар на ACES EUROPE, Асен Марков - заместник-министър на младежта и спорта, зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм - Стара Загора –  Красимира Чахова, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговите заместници – д-р Страхил Карапчански и Иван Григоров; директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началникът  на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев. Присъстваха още шампионите Анлия Нунева, Евгени Игнатов, зам.-областният управител на Област Русе Станимир Станчев, общински съветници, представители на русенски спортни клубове, училища, деца, родители и преподаватели.

„Тези 365 дни са само началото. Изпълнихме своята мисия, а спортът за нас е дългосрочна стратегия. Радвам се, че получихме това отличие и ви уверявам, че ще продължим със същото темпо“, заяви кметът Стоилов. Той благодари за оказаната подкрепа и доверие, с които Русе бе удостоен.

Г-н Марков отправи своята благодарност за това, че през тази година русенци са получили радост и щастие чрез спорт.

„Тази кампания е само едно начало и вярвам, че Русе ще продължи по пътя на спорта. Той обединява общностите и те стават по-щастливи, здрави и по-добри. Поздравления за многото провели се събития в спортното съкровище Русе, които надминаха тези в Прага“, сподели г-н Алонсо и в края на речта си цитира африканската поговорка: „Най-добрият момент за засаждане на дърво е бил преди 20 години. Вторият най-добър момент е сега.“

През 2016 г., елитният и масовият спорт си подадоха ръка в името на една значима кампания, оставила след себе си хиляди последователи на спорта и здравословния начин на живот. Участие в нея взеха над 20 000 активни спортисти и стотици любители на възраст от 3 до 80 години, а ангажираната публика надхвърли 100 000 души. Проведоха се стотици спортни събития, голяма част от които финансирани от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Тя подпомогна над 100 спортни инициативи на повече от 60 организации, институции и спортни клубове в Русе. Сред най-мащабните събития се откроиха първият по рода си Международен трансграничен крос „Пробег на свободния дух Гюргево – Русе“, Международният фестивал по гимнастика „Дунавска перла“, Катерачната надпревара „Русе 2016“, Фестивалът на бойните изкуства, Откритото световно първенство по спортни танци, Младежките и работнически спартакиади и проектът „Русе, танцувай!“.

Знамето на Асоциацията на  европейските градове и столици на спорта беше връчено от русенския градоначалник Пламен Стоилов и талисманите на кампанията – децата Цветелина, Яница, Малвина и Габриела на зам.-кмета г-жа Чахова, която ще го предаде на кмета Живко Тодоров: град Стара Загора е следващият български град, който ще носи титлата през 2017-а година.

Анатоли Илиев поздрави от името на кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова.

Участие в церемонията по закриването на годината на спорта взеха футболистки от детско-юношеската школа на ФК „Дунав“ и най-малките от детската футболна школа „Дракончета“; Габриела Йорданова, която изпълни химна на ФК „Дунав“; клуб по спортни танци „Настроение“; клуб по ушу „Калагия“; ветераните от Спортен клуб „Дунав“; деца от ДГ „Слънце“.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)