Нов подход към ютилити дейности в Област Русе

Новините

08-12-2016, 13:34

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Наказателни постановления за 83 000 лв. е издала през ноември РИОСВ - Русе

Разискваха се схеми и варианти за конкретни решения в община Сливо поле

 

Сдружението „Бизнес и иновативен клъстер Русе +“ получи регистрацията си в Русенски окръжен съд. При председателството на Стефко Бурджиев, учредителите заседаваха до късно снощи и приеха правила за организиране на дейност в обществена полза за да се впишат в публичния регистър към МП. Правила бяха приети и в съответствие с изискванията на закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

Изключителен интерес сред участниците предизвика включената в дневния ред презентация на инж. Константин Велев. Темата беше „Иновативен интегриран подход към ютилити дейности в Област Русе – потенциал, възможности и перспективи“. На база конкретни данни инж. Велев представи модел за интегрирано управление на комуналните дейности на община Сливо поле с използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Бяха посочени някои тревожни факти като това, че жителите на града със славно минало Сливо поле постепенно, но безвъзвратно намаляват, селата едно по едно са заплашени от изчезване, безработицата и миграцията нарастват, нивото на промишлеността е все по-ниско, а животът става все по-скъп. Инж. Велев обоснова виждането си за излизане от тази ситуация чрез развитие на инженерна  инфраструктура, която природата предоставя чрез ВЕИ. Той анализира разпределелението на ВЕИ в Р България, които са степенувани по следния начин: бииомаса (51%), хидроенергия (36%), геотермална енергия (6%), слънчева и ветрова (4%) и биогаз и биодизел (3%). Като основна причина за големите енергийни разходи, които се налагат на физическите и юридическите лица беше посочена прекомерната централизация на старото енергопроизводство, характеризиращо се със съществени загуби при преноса, скъпа поддръжка, големи фабрики и офиси. Енергийните разходи за домакинствата и всички потребители, според презентатора, могат да бъдат намалени съществено чрез  въвеждането на „нов енергиен микс – децентрализиран“, съдържащ контролен център, много и малки ТЕЦ-ове, по-близо до крайния потребител, интелигентни мрежи. Разискваха се схеми и варианти за конкретни решения в община Сливо поле, включващи инсталация за пиролиза на биомаса, мобилна инсталация за вакуум пиролиза на отпадни суровини и др. Беше дискутиран и проект на краткосрочна тригодишна общинска програма, която включва различни решения за оползотворяване потенциала на биомасата. Според разчетите една районна отоплителна централа за близо 3 млн. лв.  се изплаща за 2,2 години, а с подмяната на горивните инсталации на 3 училища в населените места  Сливо поле, Ряхово и Голямо Враново ще се реализира значителна икономия от средства за отопление. Беше онагледена икономичността на електромобилите, като беше отчетено, че при движение с бензин на 1500 км. се падат 374 лв, с дизел 276 лв, а с биогаз 110 лв. Бяха посочени възможни форми и модели като Публично-частното партньорство, моделът ЕСКО и др., чрез които ще се увеличат значително постъпленията в общината и както заключи инж. Велев при тяхното въвеждане в една община „Всички печелят“.

В дискусията освен членовете на Бизнес клъстера Русе+ се включиха преподаватели от русенски университет, граждански организации с релевантен предмет на дейност и граждани с компетенции и интерес в тази сфера. Бяха разисквани и възможности за привличане на средства за реализиране на различни модели в подкрепа на бизнеса и постигане на по-ефективни форми на работа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов