Университетският спортен център отличи най-добрите студенти спортисти

Спорт

07-12-2016, 11:24

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плакет „Русе“ за на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“

Почетен гост бе изтъкнатата лекоатлетка от близкото минало Анелия Нунева, която получи с Кристалния знак на университета

Тържество, посветено на спортните успехи на русенските студенти през 2016 година събра в Канев център състезатели, треньори и преподаватели от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Почетен гост на празника бе изтъкнатата лекоатлетка от близкото минало Анелия Нунева, която бе отличена с Кристалния знак на университета за постигнати високи резултати в леката атлетика и за съществен принос в популяризирането на спорта сред подрастващите. Ректорът на висшето училище проф. Велизара Пенчева й връчи приза.

Постигнатите през годината резултати в областта на спорта и туризма дават основание за изпитване на законна гордост от добре свършената работа, заяви в кратката ретроспекция на спортните успехи ръководителят на Университетския спортен център проф. Борислав Ангелов. Състезателят по карате Тодор Събев, спортист №1 на Община Русе за 2015 г. и спортист на Русенския университет за последното десетилетие, завоюва през изминалата година трета европейска и втора световна титла. На Третата национална студентска универсиада, която се проведе в гр. Русе, студентите спортисти на университета спечелиха общо 10 медала – 4 златни, 1 сребърен и 5 бронзови, като в класирането по висши училища Русенския университет зае престижното 4-то място. На лятната студентска универсиада, проведена на спортния комплекс „Камчия“, бяха завоювани още 4 медала – 3 златни и 1 бронзов –  и отново бе защитен по безапелационен начин спортния авторитет на университета.

На церемонията бяха връчени плакети на световния и европейски шампион по шотокан карате и студент в специалност „Право“ на Русенския университет – Тодор Събев. Мъжките отбори по баскетбол и волейбол бяха следващите наградени. Баскетболистите спечелиха вицешампионската титла на Националната универсиада и станаха шампиони в Летните университетски игри „Камчия 2016“. Волейболният мъжки състав пък завоюва през годината бронзовото отличие от Националната универсиада и се класира отлично на силния Международен открит студентски турнир „Лозенец 2016“. Женският отбор по волейбол с капитан Михаела Неделчева също беше сред наградените, заради класирането си за финалите на Националната универсиада. Тимовете по тенис на маса, лека атлетика, футбол, спортно ориентиране и кросово бягане на Русенския университет, спечелили медали както отборно, така и в индивидуалните категории, също получиха плакети. Сред наградените беше четвъртокурсникът Боян Боянов, който за втора поредна година извоюва бронзов медал в спринтовата дистанция на свободния стил в плуването на Националната универсиада.

Във втората част на церемонията бяха наградени студентите победители от университетските турнирипо футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, бадминтон, канадска борба, спортно ориентиране и спортно катерене.

Русенският университетът е единственият в България, който провежда ежегодно свои вътрешни пролетни и есенни спартакиади. Те са изцяло дело на Спортната комисия към Студентския съвет. Освен благодарността за добрата съвместна работа към студентите, е налице още един повод за изказване на поздравления – през тази година се навършват 20 години от създаването на Спортната комисия към Студентския съвет, каза още проф. Ангелов.

През 2016 г. съвместно с Община Русе и фондация „Русе – град на свободния дух“ се организираха редица спортни прояви в подкрепа на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“, които предизвикаха голям интерес сред спортната общественост в града. Гости на тези събития бяха известните спортисти от близкото минало Атанас Голомеев и Любомир Ганев, а на 29 май Русенският университет бе домакин на още едно събитие от общоградски мащаб – „110 години футбол в Русе“.

Основната част от спортно-туристическата дейност също бе насочена към  подкрепа на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“. На различни градски площади и училищни спортни площадки се организира Катерачната надпревара Русе 2016, в която се включиха над 1600 ученици, студенти и граждани. Постигнатото в областта на спортното катерене през годината наистина е забележително, показва отчетът на проф. Борислав Ангелов, край с. Табачка се проведе международна катерачна надпревара, а на 3 ноември, на територията на Русенския университет, бе открит първия етап от Спортния комплекс по катерене, който е единствен за цяла Североизточна България. През годината продължи работата по съчетаването на спортно-туристическата дейност с дейността по изучаване и опазване на културно-историческото ни наследство. Във връзка с това бе организиран уникален авто-коло поход през 5-те румънски пристанища, от които на 16 и 17 май четниците на Ботевата чета са се качили на кораба „Радецки“, и бе възстановен, след 30 годишно прекъсване, походът по стъпките на Червеноводската чета.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов