Плакет „Русе“ за на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“

Мисия

06-12-2016, 13:26

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

12 постера в Русенския университет за живота и делото на Вернер фон Сименс

Утвърденото училище стана на 120 години

Вчера, в Голяма зала на Доходно здание се проведе спектакъл по повод 120-тата годишнина от създаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, а в края на събитието директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова награди училището с „Плакет Русе“ за цялостен принос към развитието на професионалното образование в града, както и за индустриалното утвърждаване на Русе като център на модния бранш.

Сред официалните лица на събитието бяха русенският митрополит Наум, под чиито патронаж се провежда и самото честване на годишнината, зам.областният управител Валентин Колев, председателят на Общински съвет – Русе  Христо Белоев, директорът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева и др.

Петрова заяви, че е сигурна в успеха на ПГО „Недка Иван Лазарова“, защото образованието в днешно време е изключително важен фактор за развитието не само в България, но и в света. „Вярвам, че ще работите за непрестанното модернизиране и подобряване качеството на научната среда, защото нашите деца го заслужават. Те са нашето бъдеще“ – каза още директорът на „Култура и образование“.       Ученици от гимназията представиха атрактивни авторски модели, предизвиквайки голям интерес у зрителите. По време на модното дефиле бяха представени от облекла с народни мотиви, модерни и съвременни тоалети, бални рокли до екстравагантни модели с космос мотиви. Интересен факт беше, че по време на юбилея в Доходно здание беше изложена реплика на атрактивния подарък за 70-тата годишнина на Иван Вазов от девическото училище – сив халат от скъпа материя с оригинална изкусно изработена бродерия, кепе и везани домашни пантофи, изработени от ученици в ПГО „Недка Иван Лазарова“.

Гимназията е открита преди 120 години и се утвърждава като първото извънстолично женско професионално училище, с помощта на Русенското женско благотворително дружество "Добродетел", с председател Стоянка Доганова. В Девическото училище се проектират и създават оригинални модели, съчетани с национални мотиви. Особено много се държи на съхраняването на българските традиции в изработването на облеклата, но ученичките под ръководството на своите учителки изработват облекла и по европейските моди. Цялата палитра от разнообразни костюми създава трайно и авторитетно присъствие на училището в крайдунавския град.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)