Посланикът на Казахстан откри изложба в Русенския университет

Проф. Пенчева: В последните години работим изключително активно за развиване и задълбочаване на връзките с висши училища в Казахстан

Изложба, посветена на 25 години от обявяването на независимостта на Република Казахстан откриха посланикът Н. Пр. Темиртай Избастин, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева и председателят на Общото събрание и председател на Общинския съвет в Русе Христо Белоев. 30 картини и снимки, подредени във фоайето на ректората, представят богатото историческо минало на страната, традициите, красивата природа, съвременния облик и икономическия напредък на Казахстан.

„Изложбата показва малка част от историята на нашата страна, която на 16 декември тази година отбелязва 25 години от своята независимост. В нея показваме както традициите, така и прогреса, който Казахстан има“, каза дипломатът. Икономическите връзки и сътрудничеството в образованието са едни от важните направления за двустранното сътрудничество, допълни той.

В последните години работим изключително активно за развиване и задълбочаване на връзките с висши училища в Казахстан, коментира ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева и добави, че в момента имаме сключени 4 договора с университети и научни институти в азиатската страна, а 9 бакалаври и един магистър от Казахсатн са на обмен във Факултета по електроника, електротехника и автоматика.

Преди да открие изложбата Н.Пр. Темиртай Избастин се срещна с ректорското ръководство и сподели добрите си впечатления от досегашната работа с екипа на Русенския университет



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов