Кметът Стоилов откри обновена детска ясла

32 деца ще са настанени по проект „Интегриран подход на Община Русе в интеграцията на ромите и други уязвими групи

Днес,  кметът Пламен Стоилов официално откри две нови яслени групи към детска ясла №6 в кв. „Дружба 3“. Те се намират на втория етаж в обновената сграда на бившия Дом за медико-социални грижи за деца и са в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе в интеграцията на ромите и други уязвими групи лица“, финансиран от Българо-швейцарската програма „Здраве и образование за всички“.

Благодарение на проекта, ръководен от зам.-кмета по икономика, инвестиции и собственост  Даниела Шилкова, Община Русе имаше възможността да разшири капацитета на Детска ясла № 6, която се намира в бл. 205 в кв. „Чародейка“, като разкрие две допълнителни групи.

На официалната церемония днес отец Марин от Русенска Света Митрополия отслужи водосвет за здраве. Лентата на обновената сграда прерязаха кметът на Общината  Пламен Стоилов, ръководителят на проекта и зам.-кмет  Даниела Шилкова и директорът на детска ясла №6  Вероника Трифонова.

„През първия мандат с моя екип направихме три детски градини. Сега стартираме с увеличаването на яслените групи. Щастлив съм, че днес виждам и родители, които ще получат най-добрите условия за отглеждането на децата си в изцяло реновираните помещения, които Община Русе ще продължи да им осигурява“, заяви кметът Пламен Стоилов по време на откриването. Той благодари на екипа на проекта, реализирал обновяването на сградата и новите услуги в нея.

С новооткритите помещения се осигурява грижа за деца в яслена възраст от семейства, които живеят както в кв. „Дружба 3“, така и в съседните два квартала. Капацитетът на групите е по 16 деца, което прави  осигурени нови 32 места в яслата. Към настоящия момент малчуганите, които посещават новите групи са 25, но приемът продължава.

Вложените средства за строително-монтажни дейности са в размер на 192 389 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Русе. За обзавеждане и оборудване са осигурени почти 60 000 лв. от проекта и дофинансиране от страна на Общината за материали и текущи ремонти над 10 000 лв. Разкритите работни места са 9, като от тях 4 са за медицински сестри, 4 за детегледачки и 1 педагог.

На проведения по-рано днес Ден на отворените врати, част от дейността по информиране  и публичност на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, екипът за управление направи официално представяне на проекта, както и реализираните дейности към момента.

Проектът се реализира в 3 основни направления: образование,  здравеопазване и културна идентичност. Представени бяха подробно целите и дейностите за тяхното изпълнение, както и вече постигнати резултати свързани с консултиране на родители, чиито деца са в риск от отпадане от училище, проведени скринингови изследвания на деца от 1 до 4 клас в  4 училища на територията на община Русе и още 3 училища в общините партньори на Община Русе /Иваново, Ветово и Борово/.

На срещата с медиите беше отчетена активната работа на терен от организациите, които са партньори на Община Русе, свързана с кампании за превенция на трафика на хора и трафика на бебета, както и обучения на педагогически и медицински специалисти за работа в мултикултурна общност. Екипът на проекта отчете успешно реализиране на договорите, сключени с изпълнители за строително-монтажни дейности и изпълнители по обзавеждане и оборудване в общо 8 обекта, в които се реализират дейностите на проекта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов