Русенският университет -домакин на иновационен лагер

Мисия

14-11-2016, 10:18

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Традиционна научна конференция на Русенски университет филиал - Разград

Събитието е част от Световната седмица на предприемачеството

На 16 ноември 2016 клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“ - Русе ще проведе най-значимото си събитие - Иновационен лагер 2016, в което участват ученици от 10 до 12 клас. Русенският университет ще бъде домакин на инициативата и ще предостави чудесно оборудваните си зали за провеждане й.

В откриването ще се включат проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, проф. д-р Диана Антонова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ – Русе и Митко Кунчев, директор на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе. За членове на журито са поканени: доц. д-р Десислава Атанасова, Декан на факултет „Природни науки и образование“, доц. д-р Румен Русев, Ръководител катедра „Информатика и ИТ“, гл. ас. д-р Свилен Кунев, факултет „Бизнес и мениджмънт“ и  Вихрен Ганев, софтуерен инженер и представител на Startup Factory Русе. За първи път в иновационен лагер младежите трябва да предложат идеи за успешното решаване на проблем от областта на здравеопазването.

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове.

Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на 3-4 часа, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет) и компютърни ресурси. В 17:30 часа ще започне изслушването им от журито, като всеки отбор ще има 3 минути, за да защити тезата си. Победителите ще бъдат обявени и наградени от журито в 19 часа.

В Световната седмица по предприемачество, освен иновационния лагер за големите ученици, екипът на ПМГ „Баба Тонка“ ще проведе поредица от открити уроци.

1.         Седмокласници учат петокласници на финансова грамотност в ПМГ „Баба Тонка” – Русе

В рамките на Световната седмица по предприемачество 2016 Нели Тихомирова, ръководител на клуба по предприемачество при ПМГ „Баба Тонка“ и ученици от 7 клас ще запознаят петокласниците с основни понятия в предприемачеството. Чрез забавни задачи и работа в екип малките ученици в гимназията ще научат повече за професиите, рекламата, ценообразуването, печалбата, ще разчитат важната информация на етикетите на стоките. В края на урока ще бъдат връчени сертификати на малките бъдещи предприемачи.

2.         Открит урок по предприемачество ще бъде изнесен от ученици от ПМГ „Баба Тонка“ – бивши възпитаници на ОУ „Иван Вазов“.

Открит урок на тема „Да започнем бизнес” ще се проведе на 17 ноември 2016 година в ПМГ „Баба Тонка” – Русе. В него като обучаеми, ще се включат петокласниците, а седмокласниците от училището ще бъдат лектори и водещи на урока. Това е една от инициативите, с които Математическата гимназия в Русе ще отбележи за пета година Световната седмица по предприемачеството от 14 до 20 ноември.

Организатори на събитието са преподавателите по информатика и информационни технологии Нели Тихомирова и Галина Бобева и Жасмина Щерева – преподавател по икономика в ОУ „Иван Вазов”. Като ментор на учениците по време на занятието ще се включи представител на Уникредит Булбанк, регистрирал се като доброволец в Световната седмица по предприемачество.

Урокът ще продължи един учебен час и ще е по тема от новата програма за финансовата грамотност – „Много повече от пари“ на Джуниър Ачийвмънт България за ученици в прогимназиален етап. Основната цел на инициативата е подрастващите да придобият предприемачески знания и практически умения, които да използват адекватно и ефективно в  ежедневието. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов