Избрани Новини
Храна, сготвена по рецепти от 19 век, съхранени в Държавен архив, опитаха русенци днес
11-11-2016, 18:56
Снимка:Пресцентър Областна управа-Русе
Автор:Русе утре
Още по Темата:Днес в Русе започва Есенната научна среща на пулмолозите в България
Зам.- губернаторът Станчев поздрави готвачите
Днес в хотел „Дунав Плаза“ се проведе дегустационна кулинарна изложба „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“.
Домакин на събитието бе Ренета Вълева, директор на професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, а сред официалните гости Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе, Стефка Маринова, началник на отдел „Държавен архив“, Ивайло Димитров, председател на клуба на професионалните готвачи, медии, професионални готвачи в русенски заведения, ученици и други.
На изложбата бяха презентирани автентични ястия от края на 19 и началото на 20 век за русенската регионална кухня и техни съвременни вариации.
Рецептите на ястията са подбрани от стари тетрадки, предоставени от Държавен архив Русе.
Според заместник- областният управител това, което са направили колегите от професионалната гимназия, е изградена рецепта за успех, защото всички заедно съхраняват традициите. Той се обърна и към готвачите от водещите русенски ресторанти с думите: „В голяма степен това, което правите е изкуство. Някои казват, че може би е едно от най-възвишените изкуства, така че благодаря за труда и постоянството, което Вие сте проявили“.
Станчев честити празника на всички и изрази своята увереност, че благодарение на професионалисти като Вълева подобни инициативи ще продължават да се случват в града ни.
На гостите на събитието бяха раздадени и кулинарни брошури с приготвените ястия.