Храна, сготвена по рецепти от 19 век, съхранени в Държавен архив, опитаха русенци днес

Русе Лайф

11-11-2016, 18:56

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес в Русе започва Есенната научна среща на пулмолозите в България

Зам.- губернаторът Станчев поздрави готвачите

Днес в хотел „Дунав Плаза“ се проведе  дегустационна кулинарна изложба „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“.

Домакин на събитието бе Ренета Вълева, директор на професионална гимназия по туризъм  „Иван П. Павлов“, а сред официалните гости  Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе,  Стефка Маринова, началник на отдел „Държавен архив“, Ивайло Димитров, председател на клуба на професионалните готвачи, медии, професионални готвачи в русенски заведения, ученици и други.

На изложбата бяха презентирани автентични ястия от края на 19 и началото на 20 век за русенската регионална кухня и техни съвременни вариации.

Рецептите на ястията са подбрани от стари тетрадки, предоставени от Държавен архив  Русе.

Според заместник- областният управител това, което са направили колегите от професионалната гимназия, е изградена рецепта за успех, защото всички заедно  съхраняват традициите. Той се обърна и към готвачите от водещите русенски ресторанти с думите: „В голяма степен това, което правите е изкуство. Някои казват, че може би е едно от най-възвишените изкуства, така че благодаря за труда и постоянството, което Вие сте проявили“.

Станчев честити празника на всички и изрази своята увереност, че благодарение на професионалисти като Вълева подобни инициативи ще продължават да се случват в града ни.

На гостите на събитието бяха раздадени и кулинарни брошури с приготвените ястия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов