Днес в Русе започва Есенната научна среща на пулмолозите в България

Това е най-големите национални научни събития в областта на белодробните болести

Едно от най-големите национални научни събития в областта на белодробните болести започва днес в Русе. В дунавския град пристигат пулмолози от цялата страна, за да се включат в Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести, която ще продължи до 13.11.

Срещата ще има специален русенски акцент – ще отбележи 60-годишнината на Белодробна болница „Д-р Димитър Граматиков“ - Русе. Научната работа на срещата ще бъде в Доходното здание, зала „Европа“. Очаква се над 200 пулмолози да се включат в мащабното събитие.

Началото е днес от 17:00 с Празнична сесия, посветена на 60-годинишнината на Русенската белодробна болница. Утре ще се проведе симпозиумът „Туберкулозата позната и непозната“ с модератори доц. д-р Донка Стефанова и д-р Светослав Дачев, директор на СБАЛББ Русе. Ще бъде разгледана и епидемиологията на туберкулозата в Русенска област. Симпозиуми ще имат и фармацевтичните фирми ГлаксоСмитКлайн, Астра Зенека, Новартис, Рош, Мундифарма, Тева, Бьорингер Ингелхайм.

Сред разглежданите теми са още домашната кислородотерапия и интерстициалните белодробни болести. В неделния ден ще се проведе модул от продължаващото следдипломно обучение на лекарите пулмолози, посветен на бодиплетизмографията – високоспециализиран специфичен метод за пълна оценка на белодробната функция.

Като модератори и лектори в научната среща в Русе ще вземат участие доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), доц. д-р Явор Иванов, зам. председател на  БДББ, проф. д-р Огнян Георгиев, доц. д-р Владимир Ходжев, проф. д-р Благой Маринов,проф. д-р Петко Минчев,  доц. д-р Донка Стефанова, д-р Николай Янев, д-р Николай Кючуков, д-р Николай Колев, д-р Анахид Торосян, д-р Христо Метев, д-р Венцислава Пенчева, д-р Велин Стратев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов