Представители на университета посети колегите си в Нитра

Новините

10-11-2016, 10:25

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Община Русе са проведени са над 100 спортни събития с над от 60 организации

Договорено участието в съвместен проект по програма Хоризонт 2020

Председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев и заместник-ректорът по учебната дейност проф. Пламен Кангалов бяха на работно посещение в Словашкия аграрен университет в Нитра, Словакия. Те участваха в  заседание на научния съвет на Техническия факултет за избор на професор. Чл.-кор. проф. Христо Белоев е един от рецензентите на научния труд на преподавателя в Университета в Нитра доц. д-р Павел Финдура. Другите двама рецензенти са проф. Ян Маречек, от Чешкия аграрен университет, Бърно, Чехия и проф. Владимир Крочко от университета в Нитра. В научното жури бяха включени още проф. Пламен Кангалов от Русенския университет, проф. Ян Туран от университета в Нови Сад, Сърбия, проф. Владимир Юра, от Чешкия аграрен университет, Прага, Чехия. Журито бе председателствано от декана на Техническия факултет на университета в Нитра, проф. Зденко Ткач.

Техническият факултет на университета в Нитра има дългогодишни контакти с Русенския университет и Аграрно-индустриалния факултет, а чл.-кор. проф. Христо Белоев е  DOCTOR HONORIS CAUSA от 2009 г. на Словашкия аграрен университет.

„Това е мое над 30-то посещение в Словашкия аграрен университет в Нитра, който мога да нарека свой. Първото ми посещение е в 1981 г. като студент. След това в няколко последователни години (1982 – 1985) посещавах университета за сключване на договори за провеждане на студентски стажове и бригади на разменни начала. След кратко прекъсване на контактите между нашите университети след 1989 г., те бяха възстановени през 1996 г. и оттогава до настоящия момент ние развихме много съвместни дейности - работа по общи проекти; съвместни учебници, книги, монографии и публикации; участие в научни конференции и научни семинари; издаване на съвместно научно списание; обмен на студенти, докторанти и преподаватели“, коментира чл.-кор. проф. Христо Белоев. 

На поредица от срещи с ректорското ръководство на Словашкия аграрен университет, деканския екип на Техническия факултет и ръководители на катедри от Техническия факултет на Словашкия аграрен университет са обсъждани бъдещи общи инициативи. По време на разговори с дългогодишни партньори от академичните среди в Чехия, Полша, Украйна, Сърбия, които също са били на посещение в университета в Нитра е договорено участието в съвместен проект по програма Хоризонт 2020, както и създаването на смесени научни колективи за решаване на конкретни научни задачи.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов