Сдружение „Еквилибриум“ осигурява занимания о езда за деца със специални потребности

Сдружение „Еквилибриум“ осигурява занимания о езда за деца със специални потребности

С подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ и благодарение на кампанията на TBI Bank „Спорт за по-добър живот на децата“, Сдружение „Еквилибриум“ осигурява хипотерапия и занимания с кончета за 20 деца в град Русе.

Дейностите са рамките на 3 месеца и през септември стартираха със сформиране на групите от деца.

Да се радват на контакта с конете и терапевтична езда имат възможност деца с увреждания от Центъра от семеен тип "Розовата къща", деца от Центъра за работа с деца на улицата към Комплекса за социални услуги и деца със специални потребности от семейства, придружавани от своите родители. След подписване на споразумение за работа с Клуба по конен спорт и коневъдство – Русе, стартираха първите сесии - групови и индивидуални.

До момента в дейностите по проекта са включени десет деца от Центъра за работа с деца на улицата, разделени в две групи, с които са проведени общо 8 групови сесии, т.е. всяко дете е участвало в по 4 групови сесии. Децата са изключително доволни и щастливи при посещенията. Изградиха отлични отношения с треньорите и животните. От цялата група само две от децата все още не са яздили кон, тъй като не са преодолели страха си, но се включват във всички останали дейности.

От Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Розовата къща" са включени пет деца. С всяко от тях са проведени по 6 хипотерапевтични сесии. При тях напредък се постига по-бавно, предвид състоянието им, но специалистите отчитат положителното въздействие на заниманията върху децата – контакт, моторика, емоционално състояние.

Пет деца със специални потребности, придружени от своите родители също се радват на терапевтична езда и взаимодействието с животните, които им носят много нови усещания и преживявания.

Ето какво споделят самите деца: „Много е интересно на хиподрума! Станахме приятели с кончетата и ги храним с ябълки, а има и едно пони. Учим се да яздим бавно и бързо. Треньорът ни показа как се държи конят на състезание. Ресахме конете и на тях това много им харесва. И на нас много ни харесва!“

Дейностите продължават до края на ноември, но „Еквилибриум“ ще търси допълнителни възможности и финансиране, за да могат децата да продължат със заниманията по хипотерапия.

Благодарим за отношението и професионализма на екипа от треньори и ръководството на Клуба по конен спорт и коневъдство – Русе!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов