В МВР Русе готови с обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието по изборите   

Новините

05-11-2016, 08:00

Снимка:

ОД МВР Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Губернатор- студент имаше Русе за един ден

Съвместно с прокуратурата и ДАНС са набелязани конкретни мерки за гарантиране на честен и безпристрастен вот

В ОДМВР Русе е създадена организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и на национален референдум на 6 ноември 2016 г.

Около 330 служители от ОДМВР-Русе, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Русе, Жандармерия и Гранична полиция са ангажирани със сигурността на местата за гласуване и мероприятията, свързани с вота. Те ще осъществяват охраната на над 320 секции в областта.

Други служители от съответните подразделения на МВР, според компетенциите си, ще бъдат ангажирани и с дейности за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в населените места, охрана на други обекти, осигуряване на безопасността на движението, на пожарна безопасност и защита на населението и т.н., както в периода на подготовката, така и при самото провеждане на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР в 18:00 ч. на 5 ноември 2016 г., след запечатването на изборните секции и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Районната избирателна комисия на 6 ноември 2016 г.

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

Полицията ще съблюдава за стриктното спазване на изборното законодателство. По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта и подсилено дежурство във всички Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.

В Областната дирекция на МВР- Русе, със заповед на директора, е създаден Оперативен щаб. Щабът поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на област Русе и с всички организации, имащи отношение към вота. Съвместно с прокуратурата и ДАНС са набелязани конкретни мерки за гарантиране на честен и безпристрастен вот. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес.

От служителите на ОДМВР Русе и РДПБЗН Русе са извършени охранителни обследвания за сигурността на помещенията и сградите, където се намират всички секции. На изборните комисии са предоставени указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Служители на ОДМВР Русе са извършили проверки в обектите, осъществяващи дейности с взривни вещества, средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общоопасни средства и е създадена организация в деня преди изборите до приключване на изборния ден да бъдат запечатани всички складове, съхраняващи взривни вещества и оръжия.

Съвместно с областната администрация на област Русе и РИК са приети мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините до местата за съхранение и предаване на изборната документация на секционните избирателни комисии и бюра. С полицейска охрана ще бъдат обезпечени и всички МПС, превозващи бюлетините и протоколите до РИК след приключване на изборния ден. От РИК до ЦИК София материалите също ще бъдат с полицейска охрана. 

Създадена е организация служителите от сектор “Български документи за самоличност” да съдействат на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов