Губернатор- студент имаше Русе за един ден

Студенти бяха „ назначени" и на пет ключови поста

Ден на студентското самоуправление се проведе точно на 1-ви ноември в Oбластна администрация Русе. Инициативата допълва картината на партньорство между областта и Русенски университет. На шест ръководни позиции, между които и „Областен управител“ бяха „назначени“ студентите Георги Георгиев, Гюляй Аккъ, Емануил Иванов, Браян Златев, Еркут Насуф и Ахмед Ахмедов. Денят на студентското самоуправление започна в кабинета на Областния управител  Бурджиев. Той се обърна към студентите с думите „Идеята да реализираме подобна инициатива е продиктувана преди всичко от това, че осъзнаваме силата, която представлявате Вие студентите, сила, изразяваща се във факта, че Вие сте и Вие трябва да бъдете основен стълб в обществото, посредством който се изгражда съвременния свят.

Вярвам, че някой ден, някои от Вас ще поемат трудния, но в същото време носещ изключително удовлетворение път на местното или държавно управление и ще продължат да развиват ценностната система заложена от нас, както ние се стараем да надграждаме над завещаното ни“.

Студентите заеха определените за тях позиции и се включиха в реалния живот на администрацията. Те бяха впечатлени от тържественото заседание на областната комисия по образование, където за първи път беше връчено Отличие „Будител“ за област Русе в четири различни категории. Това беше поредно доказателство за успешната координация на компетентните институции, за постигане целите на устойчивото регионално развитие.

 Стефко Бурджиев оцени високо изпълнението на инициативата, отговорността на служителите и активността на студентите по време на нейното реализиране.Той призова за откровеност при споделяне на впечатленията с оглед на това, че всеки студент е получил и изпълнил през деня поне една практическа задача. Обратната връзка показа, че в 95%, очакванията на студентите са удовлетворени. Препоръките бяха свързани с продължителността на инициативата. Според тях, би било добре, Денят на самоуправление да се превърне в Дни на самоуправление, поради широкия диапазон дейности, изпълнявани в Областна администрация. Областният управител прие като основателна препоръката. Той обясни, че на територията на област Русе има изградени и функционират 83 териториални звена на държавни органи и организации и пое ангажимента да проучи възможността за провеждане на при тях студентско самоуправление в което при заявен интерес да се включат всички факултети на университета. Бурджиев изказа благодарност на ръководството на Русенския университет и персонално на доц. д-р Красимир Коев, пряк отговорник за проведените досега съвместно със студентите инициативи като студентски практики, Дни на отворени врати, засаждане на дърво в Деня на младежката солидарност и др.

Заместник- областният управител  Станчев връчи свидетелства на участници за успешно представяне в деня на студентското самоуправление, призова ги да бъдат себе си и да защитават завещаните им от будителите ценности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов