Учредиха специална награда за изявени учители в област Русе

Мисия

28-10-2016, 16:30

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенска халва и слънчогледово семе очарова румънски партньори

Тя ще бъде връчвана ежегодно на 11 май

Днес, секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда проведе заседание, водено от заместник- областния управител  Станимир Станчев.

Той обяви предстоящото тържествено заседание на комисията, на което ще бъдат наградени отличените в конкурс за високи образователни резултати в област Русе. Категориите на конкурса са: новаторска и творческа дейност, извънкласни дейности, успешно партньорство  и проспериращ млад учител.

Заместник-областният управител изрази своята благодарност към Регионалното управление на образованието за пълната подкрепа и съдействие при реализиране на този конкурс, защото е  изключително важно да отбелязваме подобаващо 1 ноември и обществото да отдава заслужената морална подкрепа на учителите.

Станчев представи и новата инициатива, която предстои да се реализира от Областна администрация и РУО Русе и подкрепата на членовете на комисията. Това е  учредяване на награда за учителите с цялостен принос в образованието на област Русе. Тя ще бъде връчвана ежегодно на 11 май – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий.

Сред основни теми на заседанието бяха резултатите от националното външно оценяване, държавните зрелостни изпити в област Русе за учебната 2015-2016 г. и държавният план-прием по професии и специалности за учебната 2016-2017 г. Те бяха представени от  Димитър Райнов, началник на РУО Русе.

Подлежащите на външно оценяване след  IV клас са 1670, като по БЕЛ са участвали 1622, математика1634, човек и общество 1632, човек и природа 1635. Постигнали сме 5-ти резултат в страната по математика, 7-ми по човек и общество, 10-ти по БЕЛ и 13-ти по човек и природа при подредбата на регионите.

На национално външно оценяване след VII клас по математика са се явили 1548 ученици, като работилите по I и II модул са 71,5 %, за сравнение през 2015 г. са били 68,5 %.

По БЕЛ са се явили 1556 ученици, по I и II модул са работили 81,8 %, а през 2015 г.-78,7%. По БЕЛ се запазва средният успех за областта, резултатите са съизмерими със средните резултати за страната, увеличава се броят на учениците, явяващи се на допълнителния модул  по БЕЛ.

Сред училищата с най-добри резултати на II ДЗИ в страната са Математическата и Английската гимназии.

Отчетено беше и НВО след V клас, както и резултати от НВО на  дигитални компетентности X клас.

В хода на заседанието се разгледаха и други актуални теми, свързани с работата на комисията – предложения за теми, които да се включат в Индикативната работна програма на Комисията през 2017 г., както и да се определят представители от страна на работодателските организации. Последните ще бъдат включени в състава на обществените съвети на училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация (чл. 266, ал. 3 от ЗПУО).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов