Русенска халва и слънчогледово семе очарова румънски партньори

Мисия

28-10-2016, 13:17

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти честваха Световния ден на ерготерапията в Русе

Трансгранична земеделска група заседава в Русе и посети български производители

В Русе заседава трансграничната земеделска работна група. В зала „Свети Георги“ заседанието беше открито от Станимир Станчев,  заместник- областен управител на област Русе Той представи българските участници: земеделски производители, представители на областна и други релевантни администрации.  Румънската делегация беше водена от Нику Мърдале, директор на дирекция „Международно сътрудничество, стратегии и проекти и стратегическо планиране“ в Окръжен съвет Гюргево. Останалите участници бяха също земеделски производители и представители на институции с компетенции в областта на земеделието. Председателят на работната група,   Ръзван Кук не успя да се включи в делегацията поради заседание на предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори в Румъния.

Валя Владимирова, експерт химик в ППК „Старт 93” представи производството, състава и приложението в земеделието на универсален органичен тор „Биостарт 93”, собствено производство. Тя обясни подходящите фази и дози, с които да се третират различните култури. Отбеляза, че торът е с високо съдържание на фулво- и хуминови киселини, както и на микро и макроелементи. Той е необходим особено при покълване на семената, първоначално формиране на кореновата система и стъблото и допринася за подобряване на количеството и качеството на получения добив. Кооперацията работи на територията на с. Караманово, община Ценово.

Производството на халва и белени слънчогледови семки беше представено от Сезгин Дауд, управител на фирма „Дунав суиит” ООД от с. Стамболово в община Сливо поле. Той сподели, че фирмата е създадена през 2015 г. за производство на захарни изделия, предимно халва и локум. Основните продукти се произвеждат по оригинални ориенталски рецепти. Те са природосъобразни, пълноценни и здравословни, подходящи за ежедневна консумация. Фирмата непрекъснато разширява производството си като включва нови продукти – локум, пелети от слънчогледовите люспи и др.

Групата посети с. Стамболово, където проведе втората част от заседанието си. Запозна се с технологичните процеси при производство на халва и белени слънчогледови семки. Информира се, че фирмата се помещава в нова производствена сграда, оборудвана с нови технологични линии, внос от Турция и Гърция. Още при посещението се договори партньорство и  Дауд получи покана за съвместна дейност с румънски партньор и за построяване на аналогична фабрика на територията на окръг Гюргево, както и за разпространение на продукцията на румънския пазар.

По отношение на продукта на „Биостарт 93“ още днес се договори последваща среща в гр. Гюргево със земеделски производител, еко производители и други заинтересовани страни от органични торове, която ще се проведе следващия месец при домакинството на Земеделската камара в Гюргево.

През ноември в Гюргево ще се проведе следващото заседание на групата.

Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Еврорегион „Данубиус“, Окръжен съвет Гюргево и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус”. Презентациите от днешното заседание ще бъдат публикувани на техните електронни страници



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов