В Русе се проведе дискусия „Регионални бизнес перспективи: Русе“

Мисия

14-10-2016, 17:45

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международно признание за направление "Социални дейности" в Русенския университет

Зам.-министър Везиева акцентира върху съществения потенциал за развитие на бизнес средата в Русе

Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание, се проведе дискусия на тема „Регионални бизнес перспективи: Русе“, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Министерството на икономиката. На събитието присъстваха представители на местната власт, бизнеса и академичната общност. Сред тях бяха д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет по европейско развитие в Община Русе, Даниела Везиева – зам.-министър на икономиката, Ираван Хира – председател на БФБЛ, Валентин Колев – зам.-областен управител на Русе, чл. кор. проф. Христо Белоев – председател на Общински съвет – Русе, проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на РУ „Ангел Кънчев“, представители на водещи компании в различни сектори на бизнеса, студенти, преподаватели и др.

В началото на дискусията зам.-министър Везиева акцентира върху съществения потенциал за развитие на бизнес средата в Русе. Тя посочи обмена на опит и воденето на диалог между местните власти и представителите на бизнеса като ключови за създаването на устойчив инвестиционен климат. „Необходимо е всички добри практики да набират популярност – особено там, където има основание за изпълнението им, а Русе е точно такова място. Градът има много квалифицирани кадри и огромен потенциал“, добави тя.

Д-р Карапчански определи дискусията като особено важна за град Русе, в чието развитие приоритет са постигането на устойчив икономически растеж и осигуряване на високо качество на живот. Зам.-кметът открои града като стратегическо място за инвестиции, възвръщайки позициите си на индустриален център. Той отбеляза основните предимства, сред които стратегическото географско разположение и трансграничните връзки, инфраструктурните проекти, бързоразвиващия се IT-сектор, успешно изпълнените проекти с европейско финансиране и дългосрочните стратегии за развитие на общината.

Д-р Карапчански се позова на изследването на Института за пазарна икономика “Регионални профили”, според което основните предпоставки за подобряване на бизнес средата в региона са добрата вътрешна инфраструктура, ниските нива на местни данъци и такси, както и благоприятната културна и социална среда.

Като индикатор за ръста в местната икономика, той посочи факта, че за изминалата година броят на фирмите с над 1 млн. лева оборот вече достига 564, което е с 86 повече от предходната година. Той подчерта, че равнището на безработицата в Община Русе в края на месец юли е 3,6%, което е с 4,6 процентни пункта под средното за страната (8,2%). Не на последно място, за последната година е отчетен ръст в преките чуждестранни инвестиции в размер на 7,3%, като най-голям дял от тях – 270 млн. евро – са вложени в индустриални производства. Зам.-кметът представи политиката на Община Русе за насърчаване на високотехнологични отрасли, с висока добавена стойност и увери гостите на форума в готовността на Община Русе за съвместна работа с всички заинтересовани страни и партньори за насърчаване на икономическия растеж и повишаване на благосъстоянието в региона.

Сред акцентите на дискусията бяха актуалните приоритети на Министерството на икономиката, секторите с най-голям икономически потенциал, ролята на предприемачеството като катализатор на растежа, публично-частните партньорства. Участниците споделиха своя опит и успешни истории за иновации и добри практики в различни сектори.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)