Започват занятията по програмата „Детско полицейско управление“ в 6 учебни заведения в русенско

Новините

13-10-2016, 11:56

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенският университет направи стрийт фитнес по дипломна работа на студент

Две детски полицейски управления в Русе и по едно в Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили започват дейност през октомври

Учебните заведения от Русенска област, които се включиха в националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ /ДПУ/ са: ОУ „Отец Паисий“ – гр. Русе; ОУ ''Васил Априлов'' – гр. Русе; НУ „Петко Рачев Славейков“ – гр. Бяла; СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Сливо поле; СОУ „Васил Левски” – гр. Ветово; СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Две могили.

 

Първите занятия по програмата вече се проведоха в някои от училищата. Днес от 14:00 часа във Второ РУ в Русе ще се проведе първото занятие за децата от ОУ ''Васил Априлов'' – гр. Русе. На събитието са поканени да присъстват и медии - сградата на Второ РУ се намира на ул. Рига 3 в Русе. 

В провежданите първи занятия участниците в ДПУ взаимно се опознават и се полагат основите за работа в екип – изграждане на доверие и сплотеност. В рамките на тези занимания децата се запознават с ролята на полицията в обществото и ценностите, които тя утвърждава, символите, устройството и функциите на полицията, специфичните задачи, които изпълняват служителите на реда, техните униформи и отличителни знаци. Представят се и темите, които младите доброволци ще изучават през първия и втория учебен срок по предварително изготвени графици, утвърдени от Началника на съответното районно управление и от директора на учебното заведение. 

Началото на националната програма в нашата област бе поставено на 16 май 2016 г., когато в шестте учебни заведения в Русенска област се откриха Детски полицейски управления, в които заявиха участие над 130 деца, кандидат-доброволци. Тогава училищните директори подписаха споразумения и декларации за съвместна дейност по проекта с началниците на съответните районни управления. Пpедвидено е пoдължитeлнocттa нa oбyчeниeтo и cъвмecтнитe дeйнocти да продължи две гoдини, ĸaтo oт месец oĸтoмвpи 2016 г. зaпoчвa peaлизиpaнeтo нa пpoгpaмaтa. 

Целта на инициативата „Детско полицейско управление” /ДПУ/ е децата-доброволци да получат знания и опит, които да споделят със своите връстници. Това е кампания, която не само ще е интересна и забавна за децата, но ще им даде възможност да придобият много нови умения, които да прилагат в ежедневието си. В срещите с децата ще се включат различни полицейски служители от ОДМВР – Русе, служители от други структури на МВР, както и експерти от партньорските на програмата организации. 

B yчeбнaтa пpoгpaмa ca вписани чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa, opъжeзнaниe, ĸpиминaлиcтиĸa, yчacтиe в пoлицeйcĸи пpoвepĸи и др. Учeницитe щe пpeминaт и лeĸции зa cпpaвянe c aгpecиятa и зa вpeдaтa oт нapĸoтицитe. 

Идeятa e дeцaтa, зaбaвлявaйĸи ce, дa пoлyчaвaт знaния и yмeния зa: 

• oпaзвaнe нa cвoя живoт и тoзи нa пpиятeлитe cи; 

• cпpaвянe в тpyдни cитyaции c paзлични пpeдизвиĸaтeлcтвa вĸъщи, в yчилищe, нa yлицaтa, в плaнинaтa; 

• cвoитe пpaвa и oтгoвopнocти пpeд oбщecтвoтo; 

• paбoтa в eĸип, yвaжeниe и тoлepaнтнocт ĸъм чyждoтo мнeниe и paзличнитe oт тяx. 

Основни партньори в реализирането на програмата „Детско полицейско управление“ в Русенска област са: Регионалното управление на образованието – Русе; ОС на БЧК; Българска православна църква – Русенска епархия; ръководители, учители и родители от съответните учебни заведения. 

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от Българския червен кръст, Българския младежки червен кръст, Българския туристически съюз и други партньори.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов