Обсъждаха подобряване на бизнес средата и предприемачеството

Мисия

28-09-2016, 14:52

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внучката на канадския милионер Канев стана жител на Русе

Проф. Минасян, БАН: Недоброто качество на образованието, неефективното управление на финансите, неумението да се използват чужди пари в собствен интерес, са характерни за бизнеса у нас

Вчера в Областна администрация Русе се проведе кръгла маса на тема: „Възможности за подобряване на бизнес средата чрез активизиране на вътрешното предприемачество на малките и средни предприятия в област Русе”. Организатор на събитието е Областна администрация, със съдействието на Българската Академия на науките (БАН) и Регионален академичен център Русе (РАЦ). Гости бяха проф. д.ик.н. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Дору Драгомир, председател на Двустранната търговска камара България-Румъния, Лили Ганчева, изпълнителен директор на „Еврорегион Данубиус“, преподаватели от Висши учебни заведения, Снежана Панова, началник на Регионален сектор Велико Търново, отдел „Мониторинг и финансово управление“, ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, представители на научни институции, Областния информационен център, неправителствени организации и на бизнеса, двамата заместник- областни управители Валентин Колев и Станимир Станчев, експерти от администрацията и др.

Модераторът на срещата  Стефко Бурджиев, приветства присъстващите и изрази своето убеждение,  че такива срещи могат да бъдат много полезни за бизнеса. Той каза: „Гледам на днешната среща като на нещо, което ще интегрира усилията на администрацията по цялата субординационна верига на изпълнителната власт, усилията на бизнеса чрез камарите представени тук,  усилията на науката чрез РАЦ като подразделение на БАН и РУ „Ангел Кънчев“, усилията на неправителствения сектор и бизнес центъра, усилията на администрацията на нашите външнотърговски представителства, за да може да продаваме преди да сме произвели.  Иска ми се от днешната среща да произтекат ползи за бизнеса, които аз виждам в скъсяване на пътя между науката и приложната практика, между производството и пазара“.

Д-р Божана Стойчева от Русенския университет представи състоянието на бизнес средата в област Русе, силни, слаби страни, възможности и заплахи.

Срещата продължи с презентация на Диана Аврамова, експерт от Областен информационен център Русе за основни акценти и възможности на подкрепящи структури на бизнеса. Темите предизвикаха оживена дискусия сред участниците.  Бяха зададени и обсъдени  актуални въпроси, свързани с образованието, липсата на кадри и тяхното обучението, както и с цялостното развитие на икономиката в региона.

 Дору Драгомир изрази своите адмирации към организаторите на кръглата маса. Той разказа, че в Румъния при всяка среща на малкия и среден бизнес се посочват същите основни проблеми – липса на кадри, липса на пари, липса на инфраструктура. Изрази увереността си, че подходът, при който  заинтересованите страни – бизнес, администрация и научни среди сядат заедно да ги обсъдят е правилен, а инициативата на Областна администрация несъмнено ще има принос за промяна на ситуацията.

Участниците имаха възможност да изслушат изключително интересното представяне на проф. Минасян, който говори за инвестиционната активност, стимули и бариери и обобщи дискусията. Той обясни, че с интерес следи, случващото се в Русе. Според него недоброто качество на образованието, неефективното управление на финансите, неумението „да се използват чужди пари в собствен интерес“, са характерни за бизнеса у нас. Все още сляпо се следва утвърдената производствена номенклатура, а преподавателите не предвиждат в обучителните програмите включване на новостите в бизнеса. Търсят се кадри, подготвени основно на местно равнище. В края на срещата  Бурджиев формулира и предложи следните решения: Да се създаде и поддържа платформа с база данни на ниво област Русе. Участниците в кръглата маса да получат права за обратна връзка, а бизнеса да има достъп до цялата информация. В срок до 7 октомври да се сформира работна група, която да разработи концепция за платформата. До 26.11.2016 г. да се проведе втора работна среща, на която да се обсъди напредъка по разработването на платформата. При обсъждане на план приема за 2017/2018 г. в Областната комисия по образование да се поканят представители на днешната кръгла маса.  Станимир Станчев представи пред аудиторията две благотворителни каузи, към които Областна администрация е съпричастна.

Първата е кампанията „Твоята стъпка напред“, която има за цел изграждане на център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства. Всеки, който е преживял научаването на тази тежка новина знае, че една професионална подкрепа може да допринесе много за справяне с болестта, както на заболелите така и на техните семейства. Вече има проведени няколко събития. По време на организирания от администрацията съвместно с УМБАЛ Русе и Онкологичния център флашмоб бяха събрани над 800 лв. Втората е кампания е за закупуване на първия в България робот-локомат за лечението и цялостна рехабилитацията на пациенти със загубени или намалени двигателни функции. За целта на кампанията се разпространява книгата „Пътуване“ на българката Анелия Хохвартер, която живее и работи като офталмолог от 26 години във Виена. Информация за закупуване на книгата и за разкритите банкови сметки по двете кампании може да бъде получена на тел. 082 812 223, или на e-mail:governor@ruse.bg.

Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от провеждане на подобни събития.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов