Завърши заседанието на Комисията по земеделие

Мисия

27-09-2016, 14:15

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ръководството на Северен централен район заседава утре в Русе

Представиха и добра земеделска практика при използване на органични торове за наторяване

Днес, в Областна администрация Русе, под председателството на Станимир Станчев, заместник- областен управител на   Русе се проведе редовно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите. По темите докладваха Деница Гаджева, главен експерт-координатор в Национална служба за съвети в земеделието, офис Русе,  Емилия Христова, началник ОПСМП в ОД на ДФ „Земеделие“ Русе и  Галина Савова, гл. експерт в Отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“  в РИОСВ Русе.

 Христова запозна членовете на Комисията с актуални мерки и подмерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2014-2020 г. Наблегна на регламентирания ред и начин за прилагане на подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, като очерта допустимите дейности, кандидати, размера на финансовата помощ и максималния размер на общите допустими разходи.

 Гаджева насочи вниманието на присъстващите върху видовете консултантски пакети ТП1, ТП2, ТП3, ТП4, ТП5, ТП6, които  Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) предоставя на земеделските стопани при прилагане на подмярка 2.1.2 Консултантски услуги за малки земеделски стопани. За периода 27.06. – 12.08.2016г. НССЗ, чрез тази подмярка, успешно е изготвила над 2 850 проекта на малки земеделски стопани, кандидати по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

 Савова представи спазването на правилата за добра земеделска практика при използване на органични торови маси за наторяване като фактор за опазване на околната среда и ограничаване разнасянето на неприятни миризми.

Участниците в заседанието се ангажираха да представят теми, които да бъдат включени в Индикативната работна програма на комисията за 2017 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов