Международен Литературен Фестивал Русе 2016

Мисия

19-09-2016, 12:35

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старейшините в Русе с декларация за мръсния въздух

За деветото си издание фестивалът ще представи творци и творби от Австрия, Германия, Гърция, Испания, Молдова, Полша, Румъния, Унгария

Литературният фестивал Русе е уникален за града и региона не само със силното международно участие, което се разраства през всяка следваща година, но и с разнообразието на представяните събития. За деветото си издание фестивалът ще представи творци и творби от Австрия, Германия, Гърция, Испания, Молдова, Полша, Румъния, Унгария и разбира се България. Фестивалът поставя акцент върху внимателно подбраната литература – всички наши гости са лауреати на престижни конкурси, като включително ще се радваме да посрещнем Каролина Шути - носителка за 2015 г. на Наградата за литература на Европейския съюз.

Характерно за Литературния фестивал Русе е стремежът да е отворен не само за литература, но и други форми на изкуство. През тази година той ще включи няколко прожекции, концерт с музика за деца и три изложби, сред които несъмнено се откроява възможността да се докоснете до света на една от централните фигури за дадаизма - Тристан Цара чрез рисунките на Анри Матис, Андре Масон и Ханс Арп. Следвайки своята мисия да разширява познанията за Елиас Канети, фестивалът ще представи втория том на неговите „Записки“, в който са събрани най-съкровените му мисли. Най-малките ще зарадваме с необикновен концерт в суинг ритъм и изложба на детски корици на книги и илюстрации.

Надяваме се да съпреживеете нашата богата програма и да се възползвате от възможността да се срещнете с повечето творци на живо. Благодарим на всички наши партньори, с чието съдействие Литературният фестивал Русе придобива своите мащаби.

8 октомври

16:00

Дом Канети

Изложба на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия

Заедно с Институт Сервантес - София Международно дружество Елиас Канети ще покаже корици на книги и детски илюстрации от Испания и Португалия. Ще бъдат изложени корици от компанията за графичен дизайн „Естрада Дизайн“(Испания), които изразяват новаторската мисъл в рекламния подход. Кориците вече са били представяни в Музея на дизайна и модата (Лисабон), Арт Базел (Маями), Музеят “Гугенхайм” (Билбао). Детските илюстрации представляват едно пътуване назад във времето – към детството, игрите, към скъпи емоции, хора и пейзажи. Художници на илюстрациите са Катарина Собрал (Португалия) и Исидро Ферер (Испания).

17:00

Дом Канети

Четене с Цветанка Еленкова – „Увеличение четиридесет“

Модератор: Мира Душкова

 

Цветанка Еленкова е родена през 1968 г. Публикувала е пет поетични сборника и две книги с есета – „Времето и връзката“ и „Български фрески: празник на корена“. Поезията й е преведена на 13 езика. Два нейни поетични сборника са издадени на английски – „Седмият жест“ и „Изкривяване“. Произведения на Еленкова са публикувани в списанията Absinthe, MPT, Orient Express, Poetry Review, The Massachusetts Review. Редактирала е антологията „В края на света: съвременна поезия от България“. Преводът й на „Слова за Шива“ е номиниран за Националната награда „Христо Г. Данов“. В Русе авторката ще представи последния си поетичен сборник „Увеличение четиридесет“ (2016 г.). Редакторът на сборника Яна Букова пише за него: „Това е едно изследване в дълбочината на нещата – фотоувеличението прониква през епидермисния слой на действителността и открива скрити сродства, плаващи смисли, асоциативни пластове на знание.“

18:00

Дом Канети

Аркайц Кано – литература от страната на баските

Модератор: Светлана Кирова

Аркайц Кано, роден в Ласарте през 1975 г., е завършил право в университета в Страната на баските. Обикновено работи като сценарист на радио, телевизионни и комедийни предавания. Превел е на баски произведения на Ханиф Курейши, Пол Остър и Алън Гинзбърг. Кано често участва в пърформанси, като съчетава различни видове изкуство – литература, музика и др. Книгите му са преведени на девет езика, включително английски, немски и руски. Автор е на две стихосбирки, на две книги с разкази и на четири романа.  Последният – „Туист“ (2011) е носител на Испанската награда на критиката и на наградата Еускади. В Русе ще бъде представен българският превод на този роман от издателство СМОЛ СТЕЙШЪНС ПРЕС.

9 октомври

11:00

Дом Канети

Четене с Ирина Некит – Българо-румънска лирика, меняща се във времето

Модератор: Мира Душкова

Българо-румънско-молдовската поетеса Ирина Некит е родена през 1962 г. в Антонещ, Молдова. Има висше образование по масова комуникация. Гради кариера като журналист на свободна практика, след като завършва своето следване. Редовно сътрудничи на литературните издания „Литература и изкуство“ и jurnal.md. Последните й проекти са базирани на задълбочените й изследвания сред обикновените хора, които променят хода на източноевропейската история. В резултат Некит издава томовете с есета „Женска демокрация“ и „Жената като фактор на стабилността в зоните на конфликт“. В Русе авторката ще представи избрани свои поетични творби.

16:00

Дом Канети

Суинг ритми за четящи младежи  от група “Muckemacher”

Тази година музикалната програма за най-младата част от публиката – децата на възраст между 4 и 104 години, ще бъде представена от групата Muckemacher. Двамата берлински музиканти Верена Рот и Флориан Ерлбек са създали и утвърдили своя музика за деца, която включва стилове като рокстеди (наследник на ямайския стил ска и предшественик на регето) и латиноамериканска музика, комбинирана с фънк, афробийт, дъб, рап и бийт бокс. Muckemacher е техният последен музикален проект, стартирал през 2013 г. с цел да се предложи лека алтернативна музика за деца с лесни за запомняне текстове. До момента музикантите са издали два албума – „Дигидиги Бамбам“ (2014 г.) и „Кукуруку“ (2016 г.). Освен че дава на публиката уникално преживяване, музикалното дуо „учи“ своите слушатели на няколко немски думи, които със сигурност ще бъдат запомнени. Групата ще има концерт и във Велико Търново на 15-ти октомври. Мястото е клуб „ТАМ“.

18:00

Дом Канети

Откриване на изложба – „Поляци и германци. История на диалога“

Тази година бе отбелязана 25-годишнината от Договора за добросъседство и приятелски отношения между Полша и Германия, който бе подписан на 17 юни 1991 г. По този повод изложбата разказва за поляците и германците през 20 век, за пътя, който са изминали от войната и от враждебността през помирението към партньорство и сътрудничество в Европа. Експозицията онагледява спецификата на полско-германския диалог, гъстата мрежа от контакти – културни, икономически и чисто човешки, но се спира и върху теми от съвместното сътрудничество, които все още изискват диалог. В Русе изложбата ще бъде открита от директора на Полския институт в София д-р Ярослав Годун и от председателката на Международно дружество Елиас Канети – проф. Пенка Ангелова.

10 октомври

17:30

Дом Канети

Лекция на Хенрике Шмидт  – “Фиктивни антологии” – нов вид литература

Модератор: проф. Пенка Ангелова

 

Хенрике Шмидт (1969 г.) завършва Славянска филология, История и Икономика в Бон, Кьолн и Санкт Петербург. Нейната докторантска дисертация (2000 г.) е посветена на концепциите за т.нар. интермедиалност (взаимна свързаност на средствата, служещи за комуникация) в поетичния език на руската поезия през ХХ век. Шмидт е асистент в Института за сравнителна литература “Петер Сонди“ към Берлинския свободен университет. Като част от по-голяма академична мрежа тя изследва развиващата се дигитална и интернет култура в Русия. Сред другите изследователски интереси на Шмидт са съвременната руска поезия и българската литература. В своята лекция на Фестивала тя ще представи последния си научен проект – проучване на важността, която имат антологиите в съвременния литературен живот на България.

Хенрике Шмидт ще представи също студентския проект „Ние според мансардата“. Поетичният сборник с едноименно заглавие е публикуван през 2014 г. на български, а по-късно е преведен на немски. Поетът Иван Ланджев (1986 г.) е сред обещаващите млади имена в българската литература. Негово сътрудничество с Хамбургската академия по дизайн води до създаването на скици и графики, свързани със стихотворенията, от страна на студентите. В Русе Шмидт ще покаже творбите на младите творци от Хамбург и ще разкаже за проекта.

19:00

Дом Канети

Емил Басат и изкуството на превода

Модератор: проф. Пенка Ангелова

Емил Басат е журналист и автор на много книги за изкуство и литература. Говори шест езика и вече повече от 20 години изследва процеса на превода, както и преводачите. Басат ще представи книгата „Българо-унгарски двуглас“, която е посветена на преводачите от български език, живеещи в Унгария, и на преводачите от унгарски у нас. Той ще говори за своите срещи и приятелства с тези специалисти и така ще сподели откритията си за българо-унгарските културни връзки. Ще прочете някои откъси от своите интервюта с хората, които развиват двустранните културни отношения. Емил Басат ще разкаже за най-интересните унгарски книги, които са били преведени на български, благодарение на унгарската програма за популяризиране на националната литература зад граница.

11октомври

18:00

Доходно здание

„ДАДА100 – Тристан Цара и неговият свят“– изложба, посветена на кубизма и дадаизма

Въведение: Александър Волман

 

Международно дружество Елиас Канети съвместно с ОП „Русе Арт“предлага изключителната възможност гостите на Литературния фестивал да разгледат рядко показвани рисунки на АнриМатис, АндреМасон и ХансАрп. Дадаизмът – артформа създадена в началото на XX век в Цюрих революционизира доминиращите дотогава представи за изкуството и бързо набира международна популярност. Тримата художници, които са автори на някои от големите творби на импресионизма и експресионизма, дават своя принос за развитието на дадаизма. Обединява ги приятелството им с румънско-френския поет Тристан Цара. Изложбата „ДАДА100 – Тристан Цара и неговият свят“ ще покаже избрани рисунки от тримата художници в комбинация със стихотворения от Тристан Цара. Творбите са от частната колекция на г-н Томас Емерлинг, на когото изказваме специални благодарности за тяхното предоставяне за изложбата в Русе. Тя ще може да бъде видяна до 30-ти ноември.

12 октомври

18:00

ДомКанети

Прожекция на пиесата „Пепеляшки ООД”

В присъствие на режисьора и един от авторите на пиесата Гергана Димитрова заедно с визуалния артист Петко Танчев 

Копродукциямежду „36 маймуни” и ТАРТпродукцион Щутгарт

Модерация: Светлана Кирова

Пепеляшка е образ, който олицетворява сбъдването на една мечта. Всяко малко момиче минава през тази мечта. Тяобещава, че след като преoдолеем някои препятствия и трудности ни очаква именно онзи мъж – Принцът и можем свободно да поемем по пътя към щастливия безгрижен живот. Какви са последствията от това обещание и какво остава след като то се сблъска с реалния живот? „ПепеляшкиООД“ проследява преплитането на историите на три жени на прага на средната възраст. Макар да идват от различни страни (Италия, САЩ, България) и да говорят различни езици, техните въпроси и копнежи, очаквания и трудности учудващо добре кореспондират помежду си. И трите търсят нови перспективи и живеят с надеждата за онзи решителен магически обрат в живота, който да им донесе обещаното щастие.

13 октомври

17:30

Дом Канети

Литературно четене с Левенте Кирай – „Песен на песните“

Модерация: проф. Пенка Ангелова

 

Левенте Кирай е роден през 1976 г. в Сегед. Завършил e унгарска филология и комуникации в университета „Лоранд Йотвьош”. Живее в Будапеща. Редактор e в издателство „Корвина”. Кирай е издал книги със стихове, има сборник с новели и роман. Автор е на три пиеси, едната от които е „Дивите лебеди“ – по приказка на Андерсен. Носител е на наградата „Атила Герец“ за 2000 г. Анонсът към неговия роман „Песен на песните“ насочва към мистичните древни концепции, които се срещат в книгата: „Авторът не следва жанра на аналитичната психология, а възкресява архаичната традиция на легендите. Срещата между свят и човек се осъществява посредством вечния Дух. Компетентният отговор, даден на въпроса за смисъла на човешкото съществуване, е възвисяването в трансценденцията на Любовта. За да го постигне, авторът си служи с този архаично специфичен език, който напомня и за поезията на западно-европейската романтика от края на ХVIII век и началото на XIX век. Дори и делнично изглеждащите сцени – подстригване на коса, вечеря, любовен акт – са част от една посвещаваща и пречистваща церемония, чрез която избраната, блажена личност може да се окаже в почти безвремевото състояние на просветлението.“

18:30

Дом Канети

Литературно четене със Сава Василев - от "Непокорният Лука" до"рок мюзикъла"

Модерация: Мариян Савов

Сава Василев – писател, литературен историк, професор във Великотърновския университет – ще представи последното издание на повестта си „Непокорният Лука“, публикувана като самостоятелна книга в началото на тази година в Република Хъратска (NepokorniLuka, 2016, Rijeka). Повестта е част от книга с едноименно заглавие, обединяваща разкази и пиеси, която се появи у нас преди няколко години. Писателят ще разкаже интересни факти, свързани с идеята за написването на повестта и нейната реализация, и ще чете откъси от свои произведения, между които и либрето за мюзикъл, над който работи в момента. Сава Василев е автор на 14 книги, между които три белетристични. Написал е първите и единствени досега монографии за големия литературен критик и главен редактор на сп. „Златорог“ Владимир Василев и за писателя Генчо Стоев. Автор е на четири пиеси. Председател на Национално общество за литература, наука и изкуства (НОЛИ) „Формула“ 6, главен редактор на Алманах „Света гора“ и в. „Литературен бюлетин“. Водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“.

19:30

ДомКанети

Литературно четене с Божидар Богданов - „Птеродактили“

Модерация: Сава Василев

Божидар Богданов е роден на 30 януари 1963 г. в с. Деков, област Плевен. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Печата в “Литературен вестник” и в „Литературен форум”, но също и в сп. „Пламък”, сп. „Летописи”, алманах „Света гора” и др. Издал е 13 книги с поезия, по-важните от които са: „Българско народностно тяло”, „Дим над библиотеката”, „Хекзаметри”, „Интериори”, „Демиургически упражнения”, „Метафизика на движенията” и „Птеродактили“. Номиниран е през 2007 г. за наградата „Иван Николов“, а през 2015 г. – за наградата „Николай Кънчев“. През 2010 г. Богданов става носител на „Златно дунавско перо“ на общинаСвищов и СБП.  Негови текстове са превеждани на руски, унгарски и хърватски език. Членува в Съюза на българските писатели. Проф. Радослав Радев казва за Богданов, че „стихосбираката „Птеродактили” го показва като различен и оригинален автор, който се е освободил от най-мащабната болест на постмодернизма – иронията и подхожда с едно светло чувство към природата, сякаш е дете, което проверява сетивата си.”

14 октомври

17:30

Дом Канети

Четене с Даниел Гьоч – „Езичници“

Модератор: проф. Пенка Ангелова

Даниел Гьоч започва да пише на ранна възраст. Но след като получава магистърска степен по право на 27-годишна възраст, избира писането като своя професия. Неговите пиеси го правят известен. Но в последно време привлича вниманието с впечатляващи романи, които смесват лекотата и бързината в разказването на истории с прецизното и безкомпромисно описание на западноевропейския начин на живот, на неговото морално бреме, на уязвимостта и непредвидимостта му. В Русе той ще представи заедно с българския си преводач Владимира Вълкова своята книга „Езичници“и кратък откъс от най-новата си книга „Един Никой“. Според в. „Нойе Луцернер Цайтунг“ в първата „Гьоч успява да комбинира една актуална политическа тема като бежанците с индивидуалната история на своя главен герой – наблюдател на ООН – по начин, който грабва и впечатлява с интелигентност“.

15 октомври

16:00

Дом Канети

Четене с Каролина Шути – „Совите летят безшумно“

Модератор: проф. Пенка Ангелова

Каролина Шути (1976 г.) е австрийска писателка - автор на романи и радио пиеси. Тя е известна със своя аналитичен стил на писане с фокус върху детайлите. Завършила е немска филология, англицистика и американистика. Докторантската й дисертация е за произведенията на родения в Русе носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети. По време на обучението си тя се сближава с литературното общество в родния й град Инсбрук, като по-късно в продължение на четири години е негов президент. Нейните две книги печелят слава за авторката си в Австрия и вън от границите на страната. През 2015 г. тя получава Наградата за литература на Европейския съюз за книгата си „Някога трябва да съм стъпвала по мека трева“. В момента Шути работи като писател на свободна практика. Тя ще представи два от своите последни прозаични текстове, след което ще има дискусия с публиката.  

17:30

Дом Канети

Лекция с проф. Елени Курманци – „Йозеф Елия – еврейски поет и интелектуалец“

Модератор: проф. Пенка Ангелова

Елени Курманци е професор в катедрата по Средновековна и съвременна гръцка филология във Философската школа към Университета на Йоанина (Гърция), където изследва поезията на Йозеф Елия. Дисертацията й е на тема „Духовното движение на Йоанина от края на ХVІІІ век до първите десетилетия на ХІХ век“. Нейното изследване на историята и културата на еврейската общност в града започва през 1992 г., по случай организирането на научната конференция „Краят на нашия малък град“, посветена на писателя Димитрис Чацис. Проф. Курманци е известна в широки кръгове и е автор на няколко книги. Нейната лекция на фестивала в Русе ще разкрие знанията й за еврейския поет и интелектуалец Йозеф Елия.

16 октомври

11:00

Дом Канети

Пенка Ангелова – Тайните мисли на Елиас Канети

Модератор: Проф. Ана Димова

Най-интимните и откровени мисли на писател обикновено се пазят от него в т.нар. „записки“ и се предоставят на публиката едва след края на неговия земен път. Това се случва и с Елиас Канети – нобеловият лауреат за литература, роден в Русе. Благодарение на превода на втория том от „Записките“ на Елиас Канети, председателят на едноименното дружество проф. Пенка Ангелова ще допусне читателя до най-съкровените мисли на писателя, до начина му на работа. След четенето тя ще е на разположение на публиката за дискусия.

16:00

Дом Канети

Прожекция на документалния филм „Балканска мелодия“ и дискусия с режисьора Щефан Швийтерт

Модерация: проф. Пенка Ангелова

Режисьорът Щефан Швийтерт е известен с уникалния си подход – наситено повествование в своите забележителни документални филми и портрети. Неговите музикални филми „Племето на акордеона“ и „Акордеонът на Дявола“ се характеризират с внимателно отношение към главните герои и последващ близък поглед към начина им на живот и правенето на музика. Последният документален филм на Швийтерт „Балканска мелодия“ разказва историята на Марсел Селие, пътуващ в Източна Европа, където събира и документира звуци, неизвестни по-рано на Запад. В своето пътуване Селие открива два феномена на световната музика – Георге Замфир и ансамбъл „Тракия“. Щефан Швийтерт ще присъства на прожекцията и ще бъде на разположение за дискусия с публиката.Събитието се осъществява със средства на програмата Border Crossers на Фондация Робърт Бош.

18:00

Дом Канети

Представяне на книгата „Да яхнем кобилата на историята. Изповедите на един изпатил ездач“ от Карол Модзелевски

Модератор: Д-р Ива Шишкова

Карол Модзелевски е полски историк, писател и политик. Той се противопоставя на Полската единна работническа партия през 1964 г. и заради това е репресиран. Участва в полската политическа криза от 1968 г. Прекарва три години и половина в затвора. По време на стачките от 1980 г. Модзелевски  измисля името на синдиката „Солидарност“. Писателят е една от личностите за връзка с медиите на „Солидарност“. Член е на клона на синдиката в Силезия. От 1989 г. до 1991 г. е депутат в полския Сенат (от Гражданския комитет на Солидарност). Лауреат на най-престижната награда за литература в Полша – „Нике“, за 2014 г. Получава я за своята автобиографична книга, която ще бъде представена на фестивала от преводача й на български – професор Маргрета Григорова.

19:00

Дом Канети

Литературно четене с Петър Станчик

Модератор: проф. Пенка Ангелова

 

Петър Станчик е чешки поет, прозаик, автор на детски книги, драматург и есеист. Известен още като Петър Одило Страдицки – Станчик зе Стърдиц (това писателско име е използвал до 2006 г.). Роден на 9 юни 1968 г. в Рихнов над Кнежноу. Романът му „Млин на мумие“ (2014) е отличен с престижната награда Магнезия Литера в отдел „Проза“. Исторически верен, но и налудничав е романът, чийто главен герой комисар Дурман разследва беснеенето на първия сериен убиец в чешката история. „Млин на мумие“ ни връща в далечната 1866 г. и е шарена смес от исторически персонажи, събития, метафори и препратки. Кой е убиецът – не е чак толкова важно. Станчик написва фамозен роман. При това, неговото въображение се придържа към енциклопедичните познания по история. По този начин книгата има двоен потенциал. От една страна може да бъде поставен сред номинираните за литературни награди заглавия, а от друга да се превърне в бестселър.“ (Клара Кубичкова за МФДнес)

20.30

Дом Канети

Приказки от коприва - вокален пърформанс на Ваяна О'Ташева (GO'TOUCH'T, Слонът на принцесата)

Думите градят речта, музиката им дава криле. Младата изпълнителка ще закрие фестивала със своето One man show, в което тя екпериментира на живо с думи и глас, с помощта единствено на микрофон и вокални ефекти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов