В Румъния търговските вериги осигуряват 51% процента продажби на местни зеленчуци и плодове

Мисия

17-09-2016, 07:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе свика работна среща за замърсяването на въздуха в града

Такъв закон действа от два месеца при комшиите

Русенска делегация посети вчера Гюргево за заседание на съвместната земеделска работна група. От наша страна участваха Агенцията за безопасност на храните, Областна дирекция земеделие и Службата за съвети в земеделието, земеделски производители и кметове на общини.. Специален гост беше Лиляна Чобану, депутат и член на комисията по земеделие в Румънския парламент.

В приветствието си, Станимир Станчев, заместник-  областен управител и съпредседател на работната група, цитира румънския посланик Н.Пр. Йон Гъля, който  определи съвместната българо-румънска земеделска работна група като втори Дунав мост между Русе и Гюргево.

 Представи се румънският опит за развитие на модерното земеделие като полупазарно и предназначено за собствена консумация. Стана ясно, че съпътстващите проблеми са аналогични от двете страни на реката, което провокира Станимир Станчев тази тема да бъде обект на допълнителна дискусия.

Изключителен интерес предизвика изказването на Чобану, която информира, че действащият от почти два месеца закон, задължаващ големите търговски вериги да осигуряват поне 51 % от продажбите на зеленчуци и плодове родно производство. Това давало вече първите резултати. Тази добра практика и механизмите за прилагане и спазване на това законодателно изискване, ще бъде разгледано на специално заседание на земеделската работна група. Едуард Кудрик презентира онлайн платформа „Избата на баба и дядо”, предназначена за поддържане и насърчаване на традиционни румънски продукти. Домакините поканиха на дегустация на сокове и сладка от вишни, малини, къпини, череши, портокали, лук, чушка, акация и други необичайни за българския вкус.

Имаше  посещение на етнографската експозиция на Окръжен Музей Гюргево и изложението „Дни на Гюргевските земеделци”. Форумът се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“, а домакин на следващото заседание през октомври ще бъде област Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов