Кметът на Русе свика работна среща за замърсяването на въздуха в града

Мисия

16-09-2016, 19:21

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе Пламен Стоилов сезира прокуратурата за замърсяването на въздуха

Стоилов: Няма да позволя някой да трови русенци и съм готов да водя тази битка до край!

Днес, кметът Пламен Стоилов свика работна среща, на която беше обсъдена темата със замърсяването на атмосферния въздух в град Русе. Отзоваха се представители на всички поканени институции. На срещата присъстваха окръжният прокурор Георги Георгиев, народният представител Свилен Иванов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по екология, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева и зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, секретарят на Община Русе Димитър Генков, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност Спасимир Димитров, председателят на Общински съвет - Русе проф. Христо Белоев, представители на областна администрация, директорът на РИОСВ Лилия Атанасова, директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева, зам.-директорът на РЗИ-Русе Искра Генева, директорът на ОД на МВР Теодор Атанасов, представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и Изпълнителната агенция по околна среда, до която кметът Пламен Стоилов изпрати писмо с настояване да му се предоставя ежедневно, до 13 часа, информация за измерените стойности на контролираните атмосферни замърсители на територията на град Русе от автоматична измервателна станция „Възраждане“ и пункт „Здравец Изток“. Данните ще се публикуват своевременно на сайта на Община Русе.

Към момента на страницата на РИОСВ – Русе на всеки три дни се публикува информация от пунктовете за мониторинг на въздуха. 

„Това, което се случва в нашия град преля чашата на търпението ми“, заяви емоционално в началото на срещата кметът Пламен Стоилов. Той допълни, че се чувства длъжен да свика тази среща на представители на институции и тя да стане регулярна, за да не се допусне повече замърсяване на въздуха в Русе. „Въпреки установеният причинител на замърсяването, всеки ден обгазяванията и жалбите от различни райони на града продължават. Категоричен съм, че няма да позволя някой да трови русенци и съм готов да водя тази битка до край“, заяви кметът Стоилов и призова всички институции заедно да си свършат работата. „Вярвам в действията на прокуратурата. Аз лично съм ангажиран и ще съдействам с целия си екип. Поискал съм предоставяне на необходимата специализирана за замервания на въздуха техника от Министерството на околната среда и водите. Категорично заявявам, че няма да правим компромиси с качеството на въздуха и проверките ще продължат ежедневно. Нашата работа е да опазим живота и здравето на русенци. Това е въпрос на дълг към нашите съграждани“, допълни кметът.

   Окръжният прокурор  Георги Георгиев заяви, че в рамките на три дни е било установено, че има данни за извършено престъпление, затова е образувано досъдебно наказателно производство за замърсяване на въздуха в Русе. „Започнали сме работа по случая. Прокуратурата и следствието имат задължението да установят физическото лице, допуснало замърсяването“, заяви Георгиев. По думите му, наказанието, което може да бъде наложено е лишаване от свобода за срок от 1 до 5 години и парична санкция. „Ще разпитаме всички лица, които имат отношение и компетенции и ще извършим експертиза в срок до 2 месеца“, заяви още Георгиев.

Всички представители на институции, присъствали на срещата, декларираха готовност да съдействат на прокуратурата.

 Белоев на свой ред заяви, че Общинският съвет се е обединил по тази наболяла тема и трябва да се намери решение на проблема. В понеделник, на редовното си заседание, местният парламент ще излезе с декларация в тази посока. „Замърсителите трябва да бъдат принудени да си изградят нужните филтри, ако ли не да бъдат затворени производствата“, категоричен беше и Белоев.

Директорът на РИОСВ Лилия Атанасова още веднъж информира за проверките, извършени от инспекцията, наложените санкции и административни мерки. „Стартира и процедура за преразглеждане на комплексното разрешително на „Монтюпе“, каза още Атанасова.

В края на този месец ще се проведе нова работна среща, на която ще бъде отчетена дейността от съвместните проверки и резултатите, които са дали те. Всички институции декларираха готовността си да участват активно в решаването на проблема с въздуха в Русе.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)